Szalma György, az Origo újságírója horogkeresztes karkötőt viselt egy tévéműsorban

2020. október 31-én tett közzé a Facebookon egy posztot az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű Facebook-csoport, amiben a Pesti TV egyik műsoráról írnak.

Az adás két nappal előbb, 29-én ment le a Pesti TV-n, a meghívott újságírók: Szalai Szabolcs, az Index újságírója és Szalma György, az Origo újságírója volt.

forrás: pestitv.pestisracok.hu

A Milla vette észre, hogy a műsorban Szalma György újságírónak a vitatkozás hevében felemelt bal kezén lévő fonott karkötőjén két horogkereszt látszik; a videón a 18:06 percnél.

A felháborodott kommentek miatt Szalma is hozzászólt és azzal védekezett:

Ezt Indiában kaptam ajándékba  ”.

A szvasztika az emberiség legősibb jelképeinek egyike, amit szinte minden kultúrkörben használtak és használnak máig, többnyire a szerencse és a halhatatlanság jelölésére. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta. Hitler ebből kölcsönözte, s a jól ismert, sarkára állított formájában ő tette meg a német nemzetiszocializmus és a rettegés jelképévé. A szvasztika nyugaton összeforrt a fasizmussal, rasszizmussal, a nácikkal, a második világháborúval és a holokauszttal. A világháború vége óta széles körben tabunak számít; elsősorban a neonáci mozgalmak használják, akiknek központi szimbóluma. Használatát többek közt Németországban és Magyarországon is a büntető törvénykönyv tiltja, kivéve ha ismeretterjesztő, tudományos vagy művészeti célokat szolgál.

A Tett és Védelem Alapítvány ezt az ügyet megvizsgálva a következő következtetésekre jutott. Szalma György újságíró tanult ember, neki ismernie kell a XX. század súlyos történelmi örökségét, a szvasztikának a német fajvédő nácik megjelenésétől számított megváltozott, negatív jelentését és tőle elvárható, hogy ne viccelődjön, ne provokáljon ezzel a szörnyű jelképpel.

A történet folytatása, hogy másnap, november elsején Szalma György bocsánatot kért a Facebookon a meggondolatlan cselekedetéért.

forrás: facebook.com

Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok náci, a karkőtő nem hordozott semmiféle politikai üzenetet részemről. Nem állt szándékomban senkit provokálni. Ha bárkit megbántottam, ezúton bocsánatot kérek.” – írta. És még ehhez itt, az egyik hozzászólónak: „X.Y. nem volt benne szándékos provokáció. Hülye voltam.”

Viszont az eset kapcsán többen jelezték, hogy feljelentést tesznek a bíróságon a Btk. 335. §, az önkényuralmi jelkép használatának bűncselekménye miatt.

Azért is furcsálljuk a fiatal újságírónak ezt a tettét, mert idáig nem tapasztaltuk, hogy személyében egy antiszemitát, egy virtigli nácit kell „tisztelnünk”. Sőt korábbi írásaiban, amiket a Mandineren tett közzé kifejezetten a zsidóság és Izrael iránti szimpátiájáról és nagyrabecsüléséről tett tanúbizonyságot: A magyarok rokon lelkek a zsidókkal (2017. július 22.) és A magyar zsidó örökséget ünneplik külhonban (2018. június 7.).