Antiszemita gyűlöletkeltés a hungarista Sértő Kálmán sírjánál

A napokban jutott Alapítványunk tudomására egy felháborító antiszemita kép, ami a Facebookon jelent meg. A fotót Arkadiusz Karski, a lengyel származású, de évek óta Budapesten élő férfi készítette, aki rendszeresen fotózza és videózza a közterületeken elkövetett szélsőjobboldali, antiszemita és rasszista gyűlöletcselekményeket.

Karski, valószínűleg az évszázados lengyel-magyar barátságnak köszönhetően tisztában van a magyar történelemmel és annak sötétebb oldalaival is. Ezért ismerheti a magyar irodalom olyan hírhedt és ellentmondásos alakjának életútját, mint Sértő Kálmán, költő, író, újságíró.

A szegényparaszti származású Sértő Kálmán (1910. szeptember 29. – 1941. június 15.) irodalmi és egyéb szempontból sem túl sikeres élete vége felé 1938 májusában hatalmas pálfordulással csatlakozott a hungarista mozgalomhoz és a Nyilaskeresztes Párt házi költőjeként fejezte be rövid életét. Sértő sírja a Kerepesi úti temetőben van, temetése nyilas propagandarendezvénynek is beillett, amit egy református lelkész, nyilas képviselő végzett.

forrás: facebook.com

Arkadiusz Karski először a nyilas költő halála napjának évfordulója után október elején ment ki a sírhoz fotózni. Akkor még a síron, két bontatlan boros üveg mellett (Sértő masszív alkoholista volt, ebbe is halt bele), csak ezt találta a koszorúkon: az egyik piros-fehér árpádsávos koszorú szalagon a „Szívünkben örökké élsz – Örökzöld Október”, a másikon, a nemzeti színűn „Nem felejtünk” feliratot.

forrás: facebook.com

Aztán október végén Karski újra kiment a sírhoz és észrevette az avarban a korábban a síron levő régi koszorúkat. Ezeken az egyik koszorún lévő fehér szalagon a következő felirat szerepelt:

SÉRTŐ KÁLMÁN NEM FELEDÜNK! FEHÉR MAGYAR EGYSÉG!

A másik, a nemzeti színűn pedig a következő antiszemita szöveg:

KÜZDÖTT A KÁRTEVŐ ZSIDÓK EL(LEN) (A MAGYAR)SÁG VÉDELMÉÉRT.” XY 2019.05.05.

Egy másik nagyon elhalványult nemzeti színű szalagon, már nehezen kivehetően valószínűleg a 2016. végén feloszlatott (Magyar Nemzeti) Arcvonal nevű hungarista szervezet neve olvasható.