Szijjártó Izraelről: „Joga van a saját maga megvédésére”

„Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) munkáját egyre több kritika éri, egyebek között a kezdeményezések és programok átpolitizáltsága miatt, pedig a tanács nem válhat olyan fórummá, amelyen folyamatosan megbélyegeznek bizonyos országokat”

– idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EJT 46. ülésszakán elmondott felszólalását. Az ülésszakot a genfi székhelyű szervezet a koronavírus-járvány miatt virtuálisan rendezte meg, a magyar miniszter is videoüzenetben szólalt fel.

„Az Emberi Jogi Tanács csak akkor lehet sikeres, ha a konstruktív nemzetközi párbeszédet és együttműködést segíti elő az emberi jogok védelmére. Magyarország továbbra is elkötelezett az emberi jogok védelme mellett, szem előtt tartva azok egyetemes, elidegeníthetetlen, oszthatatlan, egymástól kölcsönösen függő és egymással összefüggő természetét” – mondta a miniszter.

„De sajnos a tanács ezen az ülésén is egyebek között megbélyegzi Izraelt az emberi jogok megsértésével vádolva az országot, mintha nem tenne erőfeszítéseket e jogok védelmére. Ezenkívül Izraelnek joga van saját maga megvédésére, és ezt Magyarország következetesen támogatja. Tartós békét csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján lehet elérni, és Magyarország minden erre irányuló kezdeményezést elfogad” – tette hozzá Szijjártó.

Magyarország minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja e közösségek szerzett jogainak megőrzése és megerősítése, e jogok megsértését elfogadhatatlannak tarja. „Budapest elvárja az ENSZ emberi jogi szervezeteitől, hogy ők is kellő nagyságú és előítéletektől mentes figyelmet szenteljenek ezen jogok érvényesítésének a világ minden részén” – mondta.

A migrációt illetően Magyarország szerint szigorúan a nemzetközi jogot kell figyelembe venni, ez pedig kimondja, hogy ha valaki menekülni kényszerül otthonából, akkor ideiglenesen az első biztonságos ország területén tartózkodhat. Viszont a nemzetközi jog nem szól arról, hogy alapvető emberi joga lenne a menekülőnek a menedéket adó ország megválasztása – közölte a miniszter.

Bár Joe Biden amerikai elnök szokatlanul sokat várt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felhívásával, azt megerősítette, hogy nem lesz irányváltozás a két ország kapcsolataiban. Vagyis az Egyesült Államok „megerősítette az Izrael biztonsága iránti szilárd személyes elkötelezettségét, beleértve a szoros védelmi együttműködést is”. Biden beszélt arról is, hogy keresni kell a tartós béke megteremtésének lehetőségét a közel-keleti régióban, akárcsak Izrael és a palesztinok között.

forrás: telex