Sorozatos vandalizmus célpontjává vált egy svájci kóser hentesbolt

Egy hónapon belül már negyedszer rongáltak meg egy bázeli kóser hentesboltot, egy a helyi zsidó közösség által antiszemita megfélemlítő kampánynak titulált akciósorozat keretében.
Az egyik támadás során ismeretlen elkövetők eltávolították a J-betűt a bolton levő zsidó feliratról, a kóser felirat két héber betűjével együtt. A legutóbbi, vasárnapi akció során a bolt kirakata szilánkosra tört, egy svájci zsidó lap, a Tachles értesülései szerint.

Leopold Stefansky, a bázeli zsidó közösség elnöke a vandál akciókat ”antiszemita támadásoknak” nevezte a 20Min híroldal riportjában.

Jonathan Kreutner, a svájci zsidók FSCI szövetségének főtitkára az említett híroldalnak tett nyilatkozatában elárulta, az incidensek ”aggodalmat keltenek” a közösség tagjai között.

A rendőrség nyomozást indított a rongálások ügyében.

Stefansky azt is hozzátette, a heyi zsidó közösség fontolgatja egy biztonsági cég szolgálatainak igénybevételét, valamint megfigyelő kamerák felszerelését a területen, azonban ez komoly pénzösszegeket emésztene fel.

A svájci belügyminisztérium rasszizmus elleni küzdelemért felelős szerve 2016-ban kiadott egy jelentést, mely szerint a svájci zsidóknak maguknak kellene fizetni a védelmükkel járó költségeket, annak ellenére, hogy a feladat igazából a kormány felelőssége.

A jelentést követő heves tiltakozás hatására egy, a szövetségi kormány által a svájci zsidóság biztonsági költségeinek fedezésére fordított támogatási összegre, évi mintegy $450,000-re vonatkozó javaslatot fogadott el a svájci parlament alsó- és felsőháza, valamint a kormány az idei évben.

Forrás: JTA