Dánia nem támogat többé Izrael legitimációját megkérdőjelező BDS csoportokat

Dánia nem támogat többé terrorkapcsolatokkal rendelkező, Izraelt bojkottáló, vagy annak létezéshez való jogát megkérdőjelező szervezeteket, jelentette be a dán kormány.

Az új politikai irányvonalat Anders Samuelsen dán külügyminiszter jelentette be egy a hónap elején kiadott hivatalos nyilatkozatban.

“Dán pénzügyi alapok politikai célokra vagy BDS tevékenységekre való felhasználása elfogadhatatlan.” – szól az új irányvonal első pontja.

A másik négy pont lehetővé teszi a támogatás megvonását minden olyan szervezettől, akit terrorcsoporttal való együttműködésen, annak finanszírozásán, emberi jogi alapelvek megsértésén vagy Izrael létezési jogának megkérdőjelezésén kapnak.

SEATTLE, WA – MAY 03: Denmark Foreign Minister Anders Samuelsen speaks during the Danish launch party for a United States based nationwide cultural campaign at The Nordic Museum on May 3, 2018 in Seattle, Washington. (Photo by Mat Hayward/Getty Images)

Olga Deutsch, az NGO Monitor, egy az izraeli-palesztin konfliktusban aktív szervezetek finanszírozását vizsgáló jeruzsálemi szervezet európai igazgatója méltatta a dán lépést, melyet ”úttörő lépésnek” nevezett az európai kormányok között.

“Svájc és Norvégia már foglalkozott hasonló ügyekkel az év elején, reméljük a dán irányvonalak jó például szolgálnak majd a többi európai ország számára is.”, nyilatkozta Deutsch a JTA hírügynökségnek. De Dánia ”még tovább is ment, mint Svájc és Norvégia”, tette hozzá.

In December, Denmark suspended its aid to many Palestinian groups and then more than halved the number of such recipient groups it had decided to fund in 2018.

Dánia még májusan kezdett nyomozást egy ciszjordániai Buraq városában nyíló női közösségi központtal kapcsolatban, melyet Dalal Mughrabiról neveztek el, egy 1978-as mészárlás vezetőjéről, aki egy tel-avivi autópálya mellett 37 izraeli civilt, köztük gyermekeket gyilkolt le, és több tucat embert megsebesített. A város nem volt hajlandó megváltoztatni a központ nevét, mondván, azt éppen azért választották, hogy polgáraik ”megemlékezhessenek egy olyan palesztin hősről, aki feláldozta magát az országáért, ezért semmi pénzért nem változtatják meg az intézmény nevét.”

A múlt hónapban Belgium fagyasztotta be palesztin iskolák támogatását, miután az egyiket Mughrabiról nevezték el.

A Mughrabi Központot a dán, holland, svéd és svájci támogatásokból működő ramallahi Emberijogi és Nemzetközi Humanitárius Jog Titkárságán keresztül érkező dán segélyekből építette fel a Palesztin Nőügyi Bizottság.

A múlt évben Norvégia is elzárta a pénzügyi csapokat a központtal kapcsolatban, és visszavonult a támogató szervezetből is.

Forrás: JTA