Pokorni Zoltán polgármesterhez fordult a TEV

TEV logoA Tett és Védelem Alapítvány levélben fordult Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármesterhez a Mátyás király út 32. szám alatti ingatlanon található egykori Gergelyi-Friedrich-villa épületeinek védetté nyilvánítása ügyében.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a Gergelyi-Friedrich-villa elnevezés használatával kapcsolatban javasolja a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőtestülete számára, – hogy az ilyen esetekben szokásos módon – kérje ki a Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történettudományi Osztályának állásfoglalását.

Friedrich Istvánt miniszterelnökként és politikusként tett szerepvállalása, álláspontunk szerint alkalmatlanná tette arra, hogy az általa lakott villát, mint történeti és építészeti értéket, a nevével őrizze meg az utókor.

Friedrich István, Magyarország 1919. augusztusa és novembere között regnáló miniszterelnöke jeles hangadója volt az olyan köztudottan antiszemita és zsidóellenes hangoknak, melyek a hazai zsidóság ellehetetlenítéséhez, jogfosztásához és későbbi megsemmisítéséhez vezettek. A Nemzetgyűlésben elhangzott felszólalásában többször is hangot adott ebbéli elkötelezettségének: „A sok százezer galíciai zsidót innen gyorsan ki kell szállítani. Annyit próbálkoztunk, annyit kísérleteztünk, mégis még mindig itt vannak a zsidók. Ezt így tovább tűrni nem lehet!”

A holokauszt 70. évfordulóján számtalan program, esemény, történeti kutatás és kulturális esemény állít emléket a XX. századi magyar történelem ezen korszakának, Friedrich István neve, a vállalhatatlan politikai szereplése okán méltatlan erre a megemlékezésre.