Összeesküvés-elmélet a Katolikus Krónikában

A keresztény világ a szeretet ünnepére, karácsonyra készül. Úgy tűnik, a szeretet mellé belefér a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus is. Erre hallhattak példát a katolikus hívek november 26-án 13:30-kor a Kossuth Rádió „Tanúim lesztek” című adásában. A római katolikus egyház Hámori Kinga által szerkesztett félórájában Varga László atya olvasott fel a vasárnapi evangéliumból, és hirdetett igét, amely igét szerencsésebb lenne inkább összeesküvés-elméletnek nevezni.

Kossuth Rádió

Kossuth Rádió

Varga atya a világvégéről szóló evangélium részleteit olvasta fel, majd értelmezte, főként abból a szempontból, miért éppen advent első vasárnapján foglalkozik ezzel az egyház. Mint elmondta, azért, mert az advent a várakozás időszaka, Isten ugyanis megígérte a Megváltó eljövetelét.

Ezután egy hosszú zárójelet nyitva megjegyezte, az Ószövetségben is meg van írva, hogy advent a választott nép számára is várakozási időszaka. Isten a próféták által gyakran üzent a zsidóknak, bátorította őket, ám a zsidók politikai értelemben értelmezték Isten szavait, és ennek megfelelően várták, várják a Megváltót. Ez azt jelenti, hogy nem a lelkük megváltását, hanem a római rabságból való megszabadulásukat, sorsuk jobbra fordulását remélték, pontosabban azt, hogy Isten a zsidóságot diadalra segíti, és világuralomra juttatja!

Varga atya tanítása még akkor is megdöbbentő lenne, ha ezt csupán saját templomának szószékről hirdetné híveinek. Beszéde azonban egy nagymúltú, még mindig sokak által hallgatott rádiócsatorna közvetítésével rengeteg emberhez jutott el. Kérdés, hogy Hámori Kinga szerkesztő, aki az adás felvezetőjében nyájasan ajánlotta a hallgatók figyelmébe a műsor tartalmát, maga is azonosult a fent idézett gyűlöletbeszéddel? Fontos lenne tudni, mi a rádió vezetőinek véleménye a durván sértő és antiszemita hangokkal tűzdelt riportról, benne a logikailag is értelmezhetetlen ostoba kitételekről. A Tett és Védelem Alapítvány várja a szerkesztők álláspontját, hogy hogyan fér össze az adventi készülődés egy ilyen összeesküvéselmélet hirdetésével?