Újnyilasokra csapott le a TEK?

Egy újnyilas szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal tagja lehetett és az SS-re utaló gyuszuSS néven írt antiszemita kommenteket az a férfi, akit a TEK terrorcselekmény előkészítése miatt letartóztatott.  Korábban többször volt már konfliktusa a rendőrséggel, hatósági személy elleni erőszak és fegyverrel való visszaélés miatt indult ellene eljárás.

Az Origo információja szerint a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges szervezethez állt közel az egyik személy, akinél novemberben a TEK automata fegyvereket talált, és társával együtt őrizetbe vett. A gyanú szerint – amire a TEK szerint egy lehallgatott telefonbeszélgetés is utal – az egyik kormánytag megölésére készültek. „Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe, végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül” – idézte Pintér Sándor a lehallgatott telefonbeszélgetést.

Sorkatonai alapkiképzés

Valamelyik MNA

Valamelyik MNA

A Magyar Nemzeti Arcvonal a 90-es évek óta létező, neonáci félkatonai szervezet. 1989-ben Győrkös István alapította, eredetileg Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok néven. Később ugyanő Szabó Alberttel és Ekrem-Kemál Györggyel együtt Magyar Hungarista Mozgalom, később Magyar Népjóléti Szövetség néven pártot alapított. Mivel a párt nyíltan hungarista elveket hirdetett, a bíróság hamarosan betiltotta őket, és Győrkös társaival együtt börtönbüntetést kapott.

Az MNA jelenleg az egyik legaktívabb, vállaltam hungarista elveket valló szervezet Magyarországon. A hivatalosan nem bejegyzett szervezet az ország több pontján tart katonai kiképzést tagjai és szimpatizánsai – általában más szélsőjobboldali aktivisták – számára. Az egyik tábor résztvevőjével 2011-ban az Athena Intézet készített interjút. Mint mondta, az edzőtáborokban „kemény katonai kiképzést”, többek között közelharci tréninget, fegyveres lövészetet, épületharcászatot tartanak, „ami nagyjából megegyezett egy sorkatonai alapkiképzéssel”.

Két szárny

Az MNA-ból az elmúlt években több társaság is kivált, jelenleg legalább két különálló csoport használja ezt a nevet, ezek közül csak az egyik (a másik csoport állítása szerint ők vannak kevesebben) fogadja el továbbra is vezetőnek Győrkös Istvánt. A kisebb, Győrkös-féle csoport oldala a nemzetiarcvonal.net, valamint hozzájuk köthető a Hidfo.net nevű, jelenleg oroszpárti propagandát közvetítő oldal.

A másik, Győrkössel szemben álló szakadár csoporthoz köthető a Jovonk.info nevű portál. Ez az oldal 2013-ban került a figyelem középpontjába, azzal, hogy hírt adott róla, ahogy az MNA tagjai könyvégetést tartottak, többek között Radnóti-köteteket is elégettek. Ez a csoport szoros együttműködést folytat más szélsőjobboldali szervezetekkel, köztük a Jobbik által milliókkal támogatott Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal és a Betyársereggel. Velük rendszeresen tartanak közös megemlékezéseket a budavári kitörés (becsület napja) és a nyilas hatalomátvétel évfordulóin.

Az MNA mindkét szárnya kapcsolatokat ápol Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármesterrel – Győrkös István egy beszéde az önkormányzat honlapján is olvasható, Szőllősi Gábor, a TASZ érpataki munkatársa pénteken azt írta: „amikor 2 éve Tódor Jánost és engem kitessékeltek rendőrségi segítséggel az iskolából majd a házunkhoz jöttek hőbörögni, ugyanezek (az MNA tagjai) voltak.” Győrkösék emellett volt, hogy a Thürmer Gyula-féle Munkáspárttal is közösen tüntettek. Győrkösék korábban arról írtak, különbséget tesznek „nemzeti” és „cionista” kommunisták között, és Thürmeréket – több orosz szélsőbalossal, például Gennagyij Zjuganovval, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának vezetőjével együtt – ez az esemény tovább mélyítette a csoporton belüli ellentéteket.

Tagadják, de hiába

Az Origo cikkének megjelenése után a Győrkös-féle MNA oldalán azt írták, hogy a letartóztatott „gyuszuSS” sosem volt az MNA tagja. Ennek ellenére 2010-ben két fotósorozat is megjelent a Jovonk.info nevű oldalon a férfi nickneve alatt. Máshol olvasható hozzászólásaiban szintén olvashatók arra vonatkozó utalások, hogy kapcsolatban állt Győrkösékkel, és részt vett az MNA egyik zárt táborán is. 2010-ben például arról írt, mit mondott neki Győrkös „augusztus 20-án, szűk körben a táborban.”

„GyuszuSS” elsősorban a magyarnemzetikormany.com című oldalon kommentelt, számos antiszemita kijelentést fűzödik a nevéhez, és kifejezte Hitler és a nácizmus iránti tiszteletét. „Hitlernek valóban volt hibája. A legnagyobb,hogy élni hagyta ezt az alja fajt” – írja például egy helyen, fentebb pedig Ernst Zündel írása Hitler című írását ajánlja olvasásra.