Antiszemita és xenofób kirohanás a fideszes polgármestertől

Minél értelmetlenebb és meghökkentőbb egy rágalom, annál szívesebben és mohóbban fogadják be a gyűlöletbeszédre éhes szájak. Ezért nem legyinthetünk a legképtelenebb rágalmakra sem, hiszen sokan készpénznek veszik. Már az ISIS új terrorhulláma előtt terjed a fanyar humorral fűszerezett szóbeszéd, „a végén majd kiderül, hogy erről is a zsidók tehetnek”.

Takács Adrián (Jobbik, Vas megyei ifjúsági szervező), Bana Tibor (Jobbik, országgyűlési képviselő) és Huszár Gábor rovásírásos helységnévtáblát avat

Takács Adrián (Jobbik, Vas megyei ifjúsági szervező), Bana Tibor (Jobbik, országgyűlési képviselő) és Huszár Gábor rovásírásos helységnévtáblát avat

A nyugat.hu nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amelyen Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere az önkormányzat november 16-i bizottsági ülésén azt mondja „bizonyos üzleti körök” és a zsidó állam állhat a párizsi terrortámadások mögött.

„Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat, a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni”.

A város Erőforrás bizottsága egyébként azért ült össze, hogy döntsenek, létesüljön-e téliesített menekülttábor Szentgotthárdon. Huszár, aki még választási kampányában „problémamegoldó embernek” nevezte magát, „aki átlátja az összefüggéseket”, most jutott el a „menekülttábor — dzsihadista terroristák — Izrael” számára logikus következtetési láncon át a fenti kijelentésig, majd arról győzködte az önkormányzati képviselőket, hogy szavazzák meg a tábor tervét, mert ha nem teszik, a város hátrányba kerülhet, és majd nem együttműködőnek nyilvánítja őket a kormány. A képviselőtestület végül nem támogatta a tervet.

A Fidesz mindeddig nem határolta el magát Huszár kijelentésétől. Ameddig ezt nem történik meg, nem tudható, hogy a kormánypártok jóváhagyását bírja-e el ez a mondtat. Felmerül a kérdés, hogy hogyan kívánja a kormány biztosítani a védelmet a zsidó közösség számára, ha közben ilyen kijelentések következmények nélkül elhangozhatnak.

Nem ez az első eset, hogy kormánypárti politikus üzletembereket és zsidókat láttat a menekültválság mögött. Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere vagy Szászfalvi László, a KDNP parlamenti képviselője Soros György fizetett embereit, ál- és kamuszervezeteket emlegetett a menekültekkel kapcsolatban. Bár úgy tűnt, hogy a magyar származású üzletember nevének használata a „zsidó bankár, üzletember” szinonímájaként megszűnt a 2000-es évek elején a MIÉP eljelentéktelenedésével, de az elmúlt hónapokban ez a jelenség ismét tapasztalhatóvá vált.

Az antiszemitizmus és az idegenellenesség összekapcsolása nem magyar specialitás. Legutóbb Lengyelországban egy menekültellenes demonstráción zsidót ábrázoló bábut égettek szélsőjobbos nacionalisták nem sokkal azután, hogy a menekültellenes jelszavakkal is kampányoló Jog és Igazságosság Párt választást nyert.