Orbán Viktor betiltotta az Adj gázt! antiszemita felvonulást

OrbánSteiner Pál az „Adj gázt” című a magyar zsidók meggyilkolásának emlékére szervezett Életmenettel szemben szervezett motoros felvonulással kapcsolatban kérdezte a kormányfőt hétfőn a parlamentben. Miért lehet, hogy a náci szellemű motoros felvonulás rendőri felvezetéssel történhet meg? – tette fel a kérdést.
Orbán Viktor válaszában azt mondta, az ügy súlya miatt Pintér Sándor helyett ő válaszol. Mint mondta, az Élet Menetén résztvevők testi épségét minden eszközzel biztosítják, az Adj gázt! felvonulás pedig nem csak a jóízléssel áll szemben, hanem a kisebbségek alkotmányos jogait is csorbítja.

Orbán ezért utasította Pintér Sándort, hogy ne engedélyezzenek más rendezvényt, amely sértheti az Élet Menete felvonulást.

BM: A redőrség minden törvényes lehetőséget megragad a tiltásra

Az Élet Menete Alapítvány 2013. április 21-én megemlékezést tart a holokauszt áldozatairól. A rendezvény célja a rasszizmustól és szélsőségektől mentes Magyarország építésének támogatása is – írta Orbán Viktor felszólalása után nem sokkal közleményben a Belügyminisztérium.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete ugyanezen a napon kíván rendezvényt tartani. A rendezvény kijelölt időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív – Adj gázt! – elnevezése  valamennyi jóérzésű embert sérti – írták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását. A Belügyminisztérium határozottan elítéli a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének provokációs kísérletét – olvasható a közleményben.

A Tett és Védelem Alapítvány levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, melyben azt kérték, hogy „a kiadott útvonalengedélyek visszavonásában, vagy szükséges módosításában új alaptörvényünk szellemében legyen a hazai zsidó közösség, és mindazoknak a segítségére, akik a tervezett motoros vonulást a jogállam, a közösségi és az emberi méltóság, és nem utolsó sorban a tragikus történelmi tanulságok elleni provokációként élnék meg”

 

 

TEV/hvg.hu/MTI