New Yorkban 63%-kal emelkedett az antiszemita gyűlöletbűncselekmények száma

A legtöbb ilyen típusú cselekmény antiszemita graffitik, felrajzolt horogkeresztek és hasonlók voltak, de egyre gyakoribbak az erőszakos gyűlöletcselekmények is — számol be a The Jerusalem Post.

 

Az aggasztó adatokat a New York-i rendőrség hozta nyilvánosságra.

A legtöbb bűncselekmény vandalizmus volt, jellemzően zsinagógákkal szemben, kevesebb volt a személyek elleni támadások száma — nyilatkozta Dermot Shea főnyomozó.

Összességében New Yorkban az antiszemita cselekmények 63%-al emelkedtek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az év során eddig 152 antiszemita cselekményt jelentettek, míg a tavalyi évben „csak” 93-at.

A szám megdöbbentően magas, hiszen tavaly az összes gyűlöletcselekmény száma volt 290 eset, azt megelőzően pedig 205. A nyomozások idén 135 esetben jártak az elkövető elfogásával, tavaly ez a szám 108 volt.

A nyomozó szerint a növekményre nincs közvetlen magyarázat, a detektív az egyre nagyobb arányban jelenlévő mentálhigiéniás problémákat okolja.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, az elmúlt hetekben több antiszemita incidens is történt a városban, a legutolsó alkalommal, augusztus 30-án Bill De Blasio New York-i polgármester is kifejezte együttérzését és ígéretet tett arra, hogy

„nem tolerálunk semmilyen gyűlöletet vagy erőszakot a zsidó közösség ellen”.

Az önkéntes ortodox zsidókból álló Shomrim polgárőrség szerint a növekmény

„nem tűnik óriásinak. Sajnos sok hasonlót láttunk már. Antiszemitizmus mindig is volt és úgy tűnik lesz is” – nyilatkozta egy a neve elhallgatását kérő önkéntes.