A német külügyi államtitkár szerint a Magyarországgal szemben indított 7. cikkely szerinti eljárás egyik fő oka az antiszemitizmus

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár szavait, aki antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. Ezzel kapcsolatban holnap délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérették Németország budapesti nagykövetét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a külügyi államtitkár kijelentése a 30-as évek minden valóságalapot nélkülöző német propagandáját idézi, és a kijelentés a német külpolitika szégyene.

 

Antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amellett, hogy visszautasította a súlyos vádat, holnapra bekérette a minisztériumba a német nagykövetet, akit Magyar Levente miniszterhelyettes fog fogadni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán azt írta, hogy Michael Roth korábban

legalább nyitott volt az érvekre és a vitára, amelyet többszöri berlini és budapesti beszélgetéseink során személyesen megtapasztaltam. A tegnapi nap után mindez múltidő”.

– írja Gulyás, majd úgy folytatta, hogy Michael Roth szerint a Magyarországgal szemben indított 7. cikkely szerinti eljárás egyik fő oka az antiszemitizmus. Ahelyett, hogy okkal minősítenénk vulgárisan az arcátlan kijelentést, rögzítsük rideg tényszerűséggel: az EU-ban tucatnyi országgal szemben indulhatna eljárás antiszemitizmus miatt – különösen a bevándorlásbarát tagállamok közül. Magyarország azonban azon kevés ország közé tartozik, ahol a zsidó közösség békében él, a magyar zsidó kultúra virágzik, a magyar zsidó szervezetek saját véleményük szerint is irigylésre méltó helyzetben vannak nyugat-európai társaikkal szemben. Eközben Magyarországot vádolja antiszemitizmussal annak az országnak a politikusa,

ahol az elmúlt évben a nyílt utcán gyilkoltak zsidókat származásuk miatt.

 

A cikk itt folytatódik.