Neonácik is részt vettek a Capitolium ostromában

Holokauszttagadó neonácik és fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok is részt vettek szerdán az amerikai törvényhozás épületének elfoglalásában. Az erőszakot a QAnon-hoz is köthető konspirációs elméletek hívei gerjesztették.

Nem az elhíresült „QAnon-sámán”, azaz Jacob (Jake) Angeli volt a legszélsőségesebb aktivistája a Capitoliumba betörő akciónak. Angeli maga is elismerte, hogy tagja az elmúlt években felfutott, antiszemita összeesküvési elméleteket is terjesztő szerveződésnek, ráadásul az akció előtt a tömeg egy részének beszédet is tartott, amelyben egyebek mellett azt állította, hogy „nácik férkőztek a CIA-be, és hogy már a médiát is elfoglalták.”

Amerikai és izraeli lapjelentések szerint ugyanakkor holokauszttagadók és más neonácik is ott voltak a Trump-párti tömegben, amely a héten megrohamozta a Capitolium épületét. A The Times of Israel által megszólaltatott szakértők szerint az események természetes következményei évek óta tartó erőszakos megmozdulásoknak, dezinformációk és összeesküvés-elméletek által generált gyűlöletbeszédnek. A lap a résztvevők között nevezte meg a Trumpot támogató Proud Boys radikális jobboldali csoportot, amely azzal vált ismertté, hogy egy tévévitában Trump csak félszívvel volt hajlandó elhatárolódni tőle.

A Proud Boys egyik vezetője, Kyle Chapman épp néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy még szélsőségesebb, még zsidóellenesebb irányba akarja elvinni a szervezetet: „Szembenézünk a cionista bűnözőkkel, akik civilizációnk elpusztítására törekszenek” – írta Chapman, hozzátéve, „elismerjük, hogy a Nyugatot egyedül a Fehér Faj építette, és egyetlen más fajnak sem tartozunk semmivel”.

Kisebb, fehér felsőbbrendűséget hirdető és egyéb neonáci csoportok (pl. A New Jersey European Heritage Association és a Nationalist Social Club) is ott voltak azonban, a rendőrség például épp a QAnon egyik hirdetőjét akadályozta meg abban, hogy megrohamozza a szenátus termét. Az egyik tüntetőt „Camp Auschwitz” feliratú pólóban fotózták le. Részt vett az akcióban az America First c. podcast műsorvezetője, Nick Fuentes is, aki tagja a Groyper Army nevű rasszista szervezetnek. Fuentes korábban megkérdőjelezte a holokauszt zsidó áldozatainak számát, és azt vallja, hogy Izrael kártékonyan befolyásolja az amerikai külpolitikát. Célja, hogy a főáramú konzervativizmust eltolja a fehér nacionalizmus irányába.

A szélsőjobboldal által használt közösségi média fórumokon (pl. Parler) a kommentelők éltették a szélsőséges akciót, és a #civilwar (polgárháború) hashtaggel jelezték, mit gondolnak az eseményekről. Az épületbe bejutott tüntetők a felvételek tanúsága szerint nevetgéltek, és azt mondták a rendőröknek, hogy „ez csak a kezdet”. A The Algemeiner beszámolója szerint agresszív antiszemita inzultus érte a nácik részéről az egyik izraeli tévécsatorna riporterét, és a megmozdulás több helyén felbukkantak antiszemita jelképek is.

Oren Segal, az antiszemitizmust monitorozó ADL alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Capitolium megrohamozása „logikus következménye a kontroll nélküli szélsőségnek és gyűlöletnek.” A Facebook és a Twitter is bejelentette, minden erőkkel azon vannak, hogy eltávolítsák a gyűlöletkeltő, erősszakra felhívó tartalmakat platformjaikról.