Nemzetközi Konferencia az Antiszemitizmusról Kijevben

Gideon Behar és Szalai Kálmán

Gideon Behar és Szalai Kálmán

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Ukrán Zsidó Tanács közös szervezésében,  a Beilis-per százéves évfordulója alkalmából október 15. és 16. között Kijevben került megrendezésre a Nemzetközi Konferencia az Antiszemitizmusról elnevezésű rendezvény. Az eseményen az antiszemitizmus elleni fellépés lehetséges stratégiáiról és módszereiről tárgyaltak a résztvevők.

Mendel Beilist, egy ötgyermekes zsidó családapát 1913-ban Kijevben megvádoltak egy keresztény gyermek rituális meggyilkolásával, bizonyíték nélkül, hamis tanúkkal. A férfit meghurcolták, a per hatalmas nemzetközi figyelmet kapott, és bár végül sikerült ártatlanságát bizonyítani, az eset azóta is mérföldkő az antiszemitizmus elleni fellépést sürgető retorikában.

A konferenciát Oleksandr Feldman, az Ukrán Zsidó Tanács elnöke nyitotta meg, és olyan tekintélyes személyek vettek részt az eseményen, mint Leonid Kravchuk, Ukrajna első szabadon választott elnöke, Andrew Baker Rabbi, az Amerikai Zsidó Tanács nemzetközi igazgatója és az EBESZ Elnökség Antiszemitizmus Elleni Küzdelem megbízottja, valamint az izraeli kormány képviseletében Gideon Behar, a külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős nagykövete. A rendezvény díszvendége az USA-ban éló Jay Beilis volt, Mendel Beilis unokája.

Szalai Kálmán, Jay Beilis, Mark Weitzman és Shai A. Franklin

Szalai Kálmán, Jay Beilis, Mark Weitzman és Shai A. Franklin

Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója és a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezés Szövetség képviselője, valamint Anne Giebel, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok irodájának képviselője elismerően nyilatkozott a Tett és Védelem Alapítványról, az általa elért eredményekről, és pozitív példaként állította a többi jogvédő szervezet számára.

A rendezvény másnapján plenáris ülésre került sor az ukrán parlament (Verhovna Rada) számos képviselője, európai uniós képviselők, valamint több ország nagykövetének jelenlétével, melyen a térség antiszemitizmus elleni küzdelemének fő kérdéseit és az egyes országok által alkalmazott módszerek részleteit tárgyalták meg a meghívott résztvevők.

A Tett és Védelem Alapítványt Szalai Kálmán titkár képviselte a konferencián, akinek alkalma nyílt megbeszéléseket folytatni Gideon Beharral, az alapítvány oktatási- és monitoring-programjának fejlesztési lehetőségeiről, valamint Andrew Bakerrel, az EBESZ Elnökség Antiszemitizmus Elleni Küzdelem jelenlegi és Gert Weisskirchennel, korábbi megbízottjával a szervezeteik közötti együttműködés további bővítésének szükségességéről.