Németország betiltja a zászlóégetést

Egy új német törvény minden nemzeti zászló elégetését tiltja, sőt mostantól az Örömódát sem lehet meggyalázni.”

A törvény annak a hatására íródott, hogy 2017-ben egy antiszemita felvonuláson elégettek egy izraeli zászlót. A csütörtökön elfogadott új német törvény nem csak az izraeli zászló elégetését tiltja be, hanem minden egyes külföldi ország lobogóját védettnek nyilvánítja – írja a The Jerusalem Post. 

A törvény szerint, ha valaki német területen eléget egy zászlót, az akár 3 év börtönbüntetést is kaphat. A kiegészítést benyújtó szociáldemokraták szerint a törvény nem korlátozza a véleményszabadságot, hanem csak bezár egy rést a büntetőjogban.

2017-ben 2500 muszlim német az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezése ellen tüntetett Berlinben, és a demonstráció alatt elégettek egy izraeli zászlót. Az esemény általános felháborodást keltett és 11 ember ellen indult nyomozás.  Ennek az ügynek a hatására született meg az a zászlóégetést tiltó törvénytervezet.

A német törvények eddig csak a német zászló elégetését tiltották. Bizonyos keretek között, például hivatalos ünnepségen eddig se lehetett külföldi zászlót égetni.

Az új törvény az EU zászló valamint az EU himnusz „meggyalázását” is tiltja.

 

forrás: neokohn