Nagy-Britannia: három éve rekordokat dönt az antiszemita incidensek száma

Sosem történt ennyi zsidóellenes atrocitás az Egyesült Királyság modernkori történelmében: három éve fokozatosan nő az antiszemitizmus – derül ki egy antiszemitizmus-figyelő brit szervezet éves riportjából.

A Community Security Trust (CST), brit zsidóságot érő antiszemitizmus-figyelő szervezet jelentéséből kiderül, 2018-ban 1652 alkalommal jelentettek be antiszemita motivációjú incidenst, ami 16%-kal több a korábbi évhez képest, amikor 1420 eset került napvilágra. 2016-ban még ”csak” 1375 ilyen jellegű megnyilvánulást rögzített a szervezet, így a mostani adat három éve romló tendenciát mutat.

Az elemzők szerint egyértelmű az összefüggés az incidensek erősen növekvő száma és a Brit Munkáspárt utóbbi években tanúsított és erősen vitatott Izrael-ellenes magatartása között.

A felmérés szerint a tények mögött az a jelenség is megfigyelhető, hogy ma Angliában a zsidóellenes gondolatokat dédelgetők között egyre többen vannak olyanok, akik nyilvánosan is felvállalják ellenérzéseiket.

A jelentés szerint egyértelműen kimutatható, hogy bizonyos politikai események – például palesztin jogokért rendezett felvonulások, gázai tüntetések – alkalmakkor a Brit Munkáspárt aktivitásaival összefüggésbe hozható média-megjelenések és rendezvények idején regisztráltak erősebb antiszemitizmust Angliában.

A CST egyetlen örvendetesnek mondható megállapítása szerint legalább az erőszakos cselekmények aránya csökkenőben van: amíg 2017-ben 149, addig tavaly 123 ilyen támadást jelentettek be. Igaz, 2015 óta tavaly először volt ismét erőszakos, testi sértéssel járó támadás. Egy alkalommal az áldozatra késsel rontottak, és komolyan bántalmazták fizikailag, miközben durván antiszemita jelzőkkel látták el őket.

A brit antiszemitizmus-figyelő szervezet működésének elmúlt 25 éve alatt jelentősen romlott az Egyesült Királyságban élő több mint 260 000 zsidó antiszemitizmussal kapcsolatos biztonságérzete. Különösen a mostani évtized adatai lesújtóak: 2013 óta megháromszorozódtak az ilyen jellegű incidensek.

Forrás: ToI