A zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya

„Kellemetlen pillanatokat élt át Karácsony Gergely kedd este a Hír tévé stúdiójában, ráadásul úgy, hogy a csapdába teljesen magától sétált bele. Az ugyanis, hogy egy baloldali politikust most főleg a Jobbikkal való összefogás- vagy össze nem fogás ellentmondásairól fognak kérdezni a kormánymédiában, aligha lehetett meglepetés” – írta a tévészereplésről készült összefoglalójában a 444.

Az adásban a zuglói polgármester azt állította, hogy soha nem mondta, hogy nem fogna össze a Jobbikkal. A műsorvezető azonban idézte Karácsony korábbi nyilatkozatát arról, hogy a Párbeszéd a Jobbikon kívül mindenkivel tárgyalna.

Ezután Karácsony kijelentette, hogy korábban sem a Jobbik egészét nevezte nácinak, hanem bizonyos politikusokat. A műsorvezető megkérdezte, hogy kik ezek a politikusok, erre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom elvitte a legtöbb vállalhatatlan figurát. Végül Karácsony egyetlen embert sem nevezett meg, akit korábban nácinak tartott, de ma már nincs a Jobbikban.

„Náci az, aki zsidó képviselőket listázna? – kérdezi a műsorvezető, utalva a jobbikos Gyöngyösi Márton 2012-es esetére, ami ellen akkor egyébként közösen tüntetett Rogán Antal, Mesterházy Attila, és Bajnai Gordon. Azt gondolom, hogy ez egy durva megfogalmazása annak, ami történt, mondja Karácsony, szerinte nem pontosan ez volt a helyzet (a Jobbik akkor úgy magyarázta, nem valójában a zsidókat, hanem az izraeli-magyar kettős állampolgárokat akarták számba venni.) Gyöngyösi Márton nem zsidózott az elmúlt időszakban, és ez egy nagyon rossz mondat volt, ő maga is tüntetett akkor ellene, mondja. Zsidókat listázni tehát nem nácizmus, kérdezi a riporter, mire Karácsony egyértelműen azt mondja, hogy nem.” – idézi a beszélgetést a 444.

Az esettel kapcsolatban Köves Slomó kijelentette: „A zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen a színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése. A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant. Ez a párt sohasem határolódott el korábbi önmagától, sohasem vált meg azoktól, akik ezeket a nézetek szították és tették a magyar társadalom egy jelentős része számára legitimmé. Karácsony Gergely és a magyar ellenzéki pártok a választási győzelemhez keresnek szövetségeseket, a zsidó közösségnek pedig saját jólétének és biztonságának garantálásához kell szövetségeseket találnia.”

Szalai Kálmán azt emelte ki, hogy a Jobbik két társelnöke közül az egyik egy volt skinhead, a másik a zsidók listázását felvető antiszemita. „Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde végtelenül kínos és káros, mert akarva akaratlanul olyan közszereplőket, nyilatkozatokat és nézeteket legitimálnak, amelyek a történelem legsötétebb időszakait idézik. Karácsony Gergely és a baloldali valamint liberális ellenzék vezetői az egész társadalom és különösen a saját szavazó táboruk felé is felelősséggel tartoznak. Nem véletlen, hogy a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére, a Medián közreműködésével készített kutatás eredményei azt a szomorú tendenciát mutatják, hogy az elmúlt három évben az MSZP szavazótáborában közel 20%-al növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya.” – közölte a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

 

zsido.com