Náci kollaboránsokat ünnepeltek egy lett emlékmeneten

A veteránokat emberek nagy serege fogta körül lett zászlókkal, virágokkal és transzparensekkel, egyesek horogkeresztes, illetve SS katonai egyenruhát viselve.

A 19. éve megrendezésre kerülő meneten, körülbelül ezer ember emlékezett szombaton az ország fővárosában, Rigában a náci kollaboráns Lett Légióra, akik önkéntesen csatlakoztak a Waffen-SS brigádhoz a 2. világháború alatt.

A rendezvényen megjelentek náci sálakat és fekete bőrdzsekiket viselő résztvevők is , melyek ujjába piros-fekete horogkereszteket varrtak.

A várttal ellentétben nem történt összetűzés a neonáci menet és az ellentüntetők között, azonban a kordonok mögött több tiltakozó tábla megjelent a következő üzenetekkel: „Hitlerrel harcoltak”, „Na nácinak néztek ki, és náciként viselkedtek – nácik is voltak”, illetve „”
a Waffen Légió egy bűnszervezet.”

A 2. világháború alatt 140,000 ember csatlakozott önként, vagy kényszer hatására a Lett Légióhoz. A Légió tagadja, hogy részt vett volna tömeggyilkosságokban a holokauszt alatt, azonban ez ellentmond a bizonyítékoknak.

A lett kormány a múltban kijelentete, hogy a Lett Légió nem igazán volt SS egység, és hogy annak tagjai pusztán Lettország függetlenségéért harcoltak, mikor csatlakoztak Hitler seregéhez.

Az ellentmondásos demonstrációt, melyet 1990 óta minden évben március 16-án megrendeznek, sokan kemény kritikával illették, mondván, a menet a nácizmust dicsőíti.

Múlt évben a Lettország Fasizmus Nélkül szervezet, melynek ellendemonstrációját betiltották, kijelentette hogy szégyen, hogy ilyen esemény ma Európában megrendezésre kerülhet.

Az Európai Bizottság Rasszizmus és Intolerancia Ellenes Tanácsa (ECRI) még 2012-ben kiadott egy jelentést Lettországról, melyben elítélte a Waffen SS-ben szolgáló katonákról és kollaboránsokról való megemlékezéseket.

Forrás: Jpost