A nemzet egységének szimbóluma?

A nemzeti ünnep alkalmából két előszeretettel zsidózó irodalmár részesült magas állami kitüntetésben: Döbrentei Kornél Magyarország Babérkoszorúja, Takaró Mihály József Attila-díjat vehetett át Kásler Miklós Emberi Erőforrás minisztertől.

Döbrentei a Vasárnapi Újság című rádióműsornak arról nyilatkozott, hogy meggyőződése szerint:

“A magyarországi zsidóság nem éppen a nyájas honszerető népréteg szerepében tűnik fel.”
„A zsidótörvényeket éppen a zsidóság megmentése érdekében, mintegy összekacsintva a zsidóság akkori vezetőivel hozták meg.”
„A német követelések kielégítése érdekében például zsidó deputáció járt fönt Horthynál a doni hadsereg mielőbbi kiküldését szorgalmazva. És hát a papírtalpú bakancsokat valakik akkor is gyártották.”

Immáron babérkoszorús Döbrentei 2004-ben antiszemita kiszólásokkal tűzdelt beszédet tartott a Tilos Rádió előtt:

„a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború” és „a magyarság erkölcsi holokausztja” ellen, amelyet szerinte „álpróféták, álruhában, álorcában” vezényelnek, és „csak a szakálluk a valódi”

Sorozatos antiszemita megnyilvánulásai következtében 160 író lépett ki az Írószövetségből.

Takaró Mihálynak, a magyar szélsőjobboldal kedvenc ideológusának József Attila-díjat adományozott Kásler miniszter, amelyet Döbrentei korábban már szintén megkapott.

Ez a gesztus azonkívül, hogy a díjazott munkásságát elismerésre méltónak és példamutatónak állítja be, egyösszegű, egymillió forint pénzjutalommal és 65 év felett, havi kétszázezer forint nyugdíjkiegészítéssel jár az összes adófizető állampolgár befizetéseiből, még azokéból is, akiket Takaró saját bevallása szerint nem tart emberi lénynek.

Takaró szintén kikelt Kertész Imre ellen az Echo tévében, viszont Wass Albert népszerűsítésén régóta fáradhatatlanul munkálkodik. A frissen kitüntetett irodalomtörténész korábban a díj névadójáról, József Attiláról is megvetéssel nyilatkozott, nemkülönben a Nyugat folyóiratról, melyet kis példányszámú zsidó lapocskának nevezett.

Tett és Védelem Alapítvány továbbra is elkötelezett az antiszemitizmus elleni fellépés során a jog, az oktatás és a tudományos módszerekkel alátámasztott kutatás eszközeinek mind szélesebb körű kiterjesztésében. Az elmúlt években tapasztaltak alapján elismerjük a magyar kormány ezen a téren kifejetett törekvéseit, amelyek szellemiségével a fenti elismerések nehezen összeegyeztetehetők és nem szolgálják a Március 15-ei ünnep magasztos, nemzetegyesítő eszméjét.