Náci kollaboráns emléktábláját törte össze egy litván képviselőjelölt

Stanislovas Tomas európai parlamenti választásokon induló litván emberijogi ügyvéd élőben közvetítette telefonjával ahogy kalapáccsal összetöri a táblát, mielőtt feladta volna magát a rendőrségen.

A litván ügyvéd azután rongálta meg a náci kollaboránsnak emléket állító táblát Vilniusban, miután a helyi bíróság úgy határozott, annak helye van a városban.

Tomas vasárnap élőben közvetítette a Facebookon, ahogy a Jonas Noreika emléktáblát összezúzza, majd bejelentette tettét a rendőrségnek, akiket a tábla maradványai mellett, kalapáccsal a kezében várt meg a helyszínen.

Még a múlt hónapban utasította el a vilniusi bíróság egy amerikai zsidó állami múzeum ellen benyújtott keresetét Noreika dicsőítése ellen, arra hivatkozva, hogy a panaszosnak „rosszindulatúak” voltak a szándékai.

A felperes, a kaliforniai Grant Gochin kijelentette, az Európai Bíróságra fog fellebbezni az ügyben. A férfi a Center for the Study of the Genocide and Resistance of the Residents of Lithuania központot perelte be, miután az emléktáblát állított Noreikának, a helyi náci-kollaboráns antikommunistának, aki végül szovjet fogságban vesztette életét.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ közép-európai igazgatója évekig érvelt amellett, hogy Noreika tömeggyilkossá vált 1941-es megyei vezetőnek való kinevezése után a német náci megszállás alatt.

A bíróságnak a beperelt litván központ által benyújtott dokumentumok szerint Noreika tetteit nem lehet poszthumusz megítélni, és nincs is elegendő bizonyíték arra, hogy háborús bűnöket követett volna el.

A Simon Wiesenthal Center, a litván zsidó közösség és Noreika egyik unokája, Silvia Foti azonban vitatja ezt.

Forrás: JTA