1.1 millió dollárt adományozott a Jad Vasemnek a Borussia Dortmund futballklub

Európa egyik leghíresebb német focicsapata is csatlakozott ahhoz az öt vezető német vállalathoz, melyek nagy összegű adományt küldtek az izraeli holokausztmúzeumnak kedden, a modern antiszemitizmus elleni küzdelem fényében.

A Borussia Dortmund 1.1 millió dollárral járult hozzá az a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumnak juttatott összesen 5.6 millió dolláros (1.6 millió forintos) támogatáshoz.

A futballcsapat — ami jelenleg is két ponttal esküdt-ellenfele a Bayern München elött vezeti a német bajnokságot — a Daimler, a Deutsche Bahn, illetve a Volkswagen vállalatokkal fogott össze az akcióban.

A pénzből várhatóan egy új épület, a Shoah Heritage Collections Center épül majd fel, ami a Jad Vasem növekvő holokauszthoz kötődő tárgyainak ad majd otthont. Az építkezés várhatóan 2019 augusztusában veszi kezdetét.

„Emlékezni, dokumentálni, kutatni, és tanítani: ezeken a pilléreken alapult meg a Jad Vasem,”

— nyilatkozta Hans-Joachim “Aki” Watzke, a Borussia Dortmund igazgatója.

„Megtiszteltetés számunkra, egyúttal kötelességünk is megerősíteni azokat. A jövő generációinak meg kell ismernie az emberek által okozott és átélt szenvedést.”

Carsten Cramer, a neves futballklub ügyvezető igazgatója hozzátette, a Borussia Dortmund már több, mint egy évtizede vesz részt szurkolóikat célzó holokauszt-oktató programok szervezésében.

„Ezzel az erős együttműködéssel hosszútávon is elkötelezzük magunkat a holokauszt emlékezete mellett, illetve a modern antiszemitizmus ellen.”

(Forrás: Algemeiner)