Eltávolítja a Facebook a holokauszttagadó tartalmakat

Frissítjük a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveinket, ezentúl tiltani fogjuk a holokauszttagadást, a holokauszt relativizálását” – közölte a Facebook vállalati blogján Monika Bickert, a cég alelnöke és tartalompolitikáért felelős vezetője.

 

A közösségi oldal második embere hangsúlyozta: a gyűlöletbeszéd tendenciáit vizsgáló szervezetek a különböző társadalmi csoport elleni online támadások számának globális növekedéséről számolnak be, a továbbiakban is fokozott erőfeszítéseket tesznek a szóban forgó tartalmak eltávolítására.

A Facebook több mint 250 fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetnek törölte az oldalát, frissítették irányelveiket többek között a QAnon néven elhíresült szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-halmaz tanainak népszerűsítésére vonatkozóan. Globális szinten számos személy és szervezet adatlapját is rutinszerűen törölték, míg 2020 második negyedévében mintegy 22,5 millió gyűlöletbeszéd-tartalmú bejegyzést távolítottak el a közösségi oldalról. „Külső szakértőkkel való hosszas egyeztetések után úgy döntöttünk, hogy a zsidók kollektív világuralmi törekvéseiről szóló sztereotip tartalmakat eltávolítjuk” – mondta Bickert.

Az antiszemita tartalmak tiltására vonatkozó döntést az antiszemitizmus globális növekedésének alapos dokumentálása és a holokauszttal kapcsolatos ismeretek riasztóan alacsony szintje indokolja, különösen a fiatalok körében. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az Egyesült Államokban, a 18-39 éves felnőttek közel egynegyede nevezte mítosznak a holokausztot, tartotta túlzásnak az áldozatok számát, vagy nem volt biztos abban, hogy megtörtént a genocídium.

A holokausztkutatásra és emlékezésre összpontosító intézmények, például Yad Vashem Intézet, hangsúlyozták, hogy a holokauszt oktatása kulcsfontosságú az antiszemitizmus elleni küzdelemben. „Amennyiben valaki a holokausztra, vagy a holokauszttagadásra keres rá a Facebookon, azonnal hiteles forráshoz irányítjuk, hogy hiteles információkat kaphasson” – jelentette ki Monika Bickert.

Hozzátette: számos közösséggel együtt a Facebook évek óta azon dolgozik, hogy megértse az online gyűlölet megnyilvánulásának mechanizmusát. A munka során rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a Zsidó Világkongresszus, az Amerikai Zsidó Bizottság, a Simon Wiesenthal Központ képviselőivel, valamint olyan szervezetekkel, amelyek a helyi zsidó közösségek védelmét látják el, mint például az Egyesült Királyságban a Community Security Trust.

Az új irányelvek gyakorlatba ültetése nem működik egyik napról a másikra. Számos tartalom szorul felülvizsgálatra, a monitoring rendszer kiépítése is időigényes feladat. Hálásak vagyunk valamennyi partnerünknek az együttműködésért és a hozzájárulásukért, hogy biztonságosan tudjuk üzemeltetni a platformot – jegyezte meg a Facebook alelnöke.