Aggódnak a zsidó vezetők a kóser hús lengyelországi exportjának tervezett betiltása miatt

Európai zsidó politikusok, közösségi vezetők és rabbik levélben szólították fel a lengyel parlamentet, hogy távolítsák el az állatjóléti törvényjavaslat azon passzusait, amelyek a kóser hús Lengyelországból történő kivitelének tiltását foglalják magukban. A lengyel kormánypárt még szeptemberben terjesztette a parlament azt a törvényjavaslatot, amely értelmében kizárólag a Lengyelországban élők számára lesz engedélyezett a kóser és halal vágás.

Az állatjóléti aktivisták hosszú ideje tiltakoznak a kóser és halal vágás ellen, azt állítva, hogy a gyakorlat kegyetlen, az elektromos kábítás nélküli torokvágás szenvedést okoz az állatoknak. A zsidó szervezetek e közben hangsúlyozzák, a kóser vágás egyike a leghumánusabb eljárásoknak, mely a lehető legkevesebb szenvedést okozza az állatnak.

Európai zsidó vezetők úgy vélik, hogy az exporttilalom súlyosan érintené a lengyelországi zsidó közösségeket, és azon országok zsidó közösségeit, amelyek a lengyel kóserhús-exportra támaszkodnak. Szerintük a rendelkezés a szabad vallásgyakorlás jogát is sérti. A kezdeményező Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke kijelentette: lengyel belpolitikai kérdésnek tűnhet az ügy, holott a törvényjavaslat potenciális következményei „pusztítók és mélyrehatók” az európai zsidóságra nézve, és azok számára, akiknek fontos a vallásszabadság érvényre juttatása. A zsidó vezető szerint, a jogszabály hatályba lépése esetén bárki szabadon kifogásolhatja a zsidó vallásjog, hit és vallásgyakorlat aspektusait. „Ez nem történhet meg, meg kell állítani” – szögezte le.

A felhívást valamennyi európai zsidó közösség vezetője támogatja, e mellett pedig a francia szenátus és a görög parlament is kiállt a jogszabálymódosítás mellett.

Levelükben az aláírók azt írták a lengyel kormánynak: azáltal, hogy megtiltják a zsidó hit és vallásgyakorlat központi elemének számító kóser termékek exportját, határozott üzenetet közvetítenek olyan értelemben, hogy elfogadhatók az európai zsidó életet ténylegesen korlátozó jogszabályok.

„Sok ezer zsidó nevében, közösségvezetőként és parlamenti képviselőként sürgetjük a lengyel kormányt és parlamentet, hogy a törvényjavaslat vonatkozó passzusait ne fogadják el” – áll a levélben.

2013-ban már volt egy kezdeményezés a rituális vágás betiltására Lengyelországban, ahol a kóser és halal exportpiac több mint félmilliárd eurós forgalmat bonyolított le. A javaslat alapjaiban rengette volna meg a lengyel állattenyésztést és feldolgozóipart. Hosszas viták után, 2014 decemberében a lengyel alkotmánybíróság úgy határozott, hogy bár az állatok jogai fontosak, a jogi hierarchiában nem állnak az emberek szabad vallásgyakorlási jogai felett.

2017-ben több mint 50 ezer tonna kóser- és halal-húst exportáltak Lengyelországból, főleg Izraelbe (11 700 tonna) és Törökországba (16 100 tonna).