Modern numerus clausust és „zsidó kvótát” emleget egy Facebook bejegyzés az augusztus 20-i állami kitüntetések zsidó díjazottjai kapcsán

Több bejelentés is érkezett a Tett és Védelem Alapítványhoz, melyek szerint egy az augusztus 20-i állami kitüntetések kapcsán született Facebook bejegyzés, valamint a hozzá csatolt fotó sértő és visszatetsző a zsidóságra nézve. A bejegyzésben a következő olvasható: 

„Modern numerus clausus… Minden március 15-e és augusztus 20-a előtti kedvenc játékunk, hogy megpróbáljuk kitalálni, ki lesz az a 2-3 kivételezett, aki abban az évben megkapja az állami kitüntetések »zsidó kvótájá«-t. Idén sem kellett csalódnunk.”

A díjazottak között szerepel többek között Szilágyi Nóra, a Cedek Szeretetszolgálat vezetője és Darvas István főrabbi, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem titkára is, akik kapcsán a szerző azt sugallja, hogy nem érdemeik, hanem származásuk alapján részesültek kitüntetésben.

A kontextus és a képhasználat erősítheti a zsidó közösség elleni előítéleteket, különösen a fotón látható haszid irányzathoz tartozókkal szemben gerjeszthet ellenszenvet. A numerus clausus a zsidósággal szembeni durva kirekesztés és ellehetetlenítés eszközeként ismert a magyar történelemben.

Említése az augusztus 20-i állami kitüntetések kapcsán a történelmi ismeretek félreértelmezése még akkor is, ha azt a gúny álcája mögé próbálják rejteni.