„Minden zsidónak meg kell halnia!”: Nyolc áldozatot követelő lövöldözés egy pittsburgi zsinagógában

Nyolc áldozatot követelő lövöldözésbe kezdett egy fegyveres férfi egy pittsburgi zsinagógában sábátkor. A SWAT kommandó nem sokkal később őrizetbe vette.


A 46 éves Robert Bowers a beszámolók szerint ”Minden zsidónak meg kell halnia” kiáltással kezdett féktelen ámokfutásba egy AR 15-ös gépfegyverrel és két pisztollyal a pittsburgi Élet Fája zsinagógában.
Egy a támadás előtt posztolt tweetjében kijelentette, ”A Héber Bevándorlást Segítő Szervezet (HIAS) olyan betolakodókat hoz az országba akik megölik a honfitársainkat. Én nem tudom ölbe tett kézzel nézni, ahogy a honfitársaimat lemészárolják. Ezt figyeljétek, most bemegyek”

Bower közösségi média platformjait elárasztották az antiszemita bejegyzések, melyek nem hagynak kétséget a támadás motivációi felől.

Több, mint 80 ember többek közt brit milán, azaz zsidó körülmetélési ceremónián vett részt a zsinagógában. Nyolc ember és három rendőrtiszt vesztette életét a támadás során.

A férfi először lövöldözésbe kezdett, majd miután a rendőrség a helyszínre érkezett, elbarikádozta magát a harmadik emeleten. A helyszínre kiérkező SWAT kommandósok megsebesítették, majd őrizetbe vették Bowerst, miután az odakúszva hozzájuk végre megadta magát.

A több, mint 150 éves Élet Fája – Or Leszimhá zsinagóga a zsidók által sűrűn lakott Squirrel Hill negyedben helyezkedik el, 10 percre Pittsburg központjától. Honlapján tradicionális, progresszív, egalitariánus közösségként mutatkozik be.

A lövöldözést gyűlölet-bűncselekményként vizsgálja a rendőrség.

„Szörnyűséges a tetthely. Soha nem láttam ennél rosszabbat, pedig voltam kinn repülőgép szerencsétlenségeknél is,” nyilatkozta Wendell Hissrich, Pittsburg közbiztonsági igazgatója sajtótájékoztatóján.

„Ez egyértelmű gyűlölet bűncselekmény”, folytatta, hozzátéve, hogy a közösségre nem leselkedik további veszély, és hogy az elkövetőt kórházba szállították. A Szövetségi Nyomozó Iroda vezeti a támadással kapcsolatos vizsgálatot.

Jeff Finkelstein a nagyobb pittsburgi terület zsidó szövetségének biztonsági tisztje elrendelte minden helyi zsinagóga lezárását.

Finkelstein kijelentette, hogy a helyi zsinagógák átestek lövöldözéssel kapcsolatos tréningen, és az épületeket megerősítették, amennyire csak lehet. ”Ilyennek nem szabadna megtörténnie, és pont”, nyilatkozta a helyszínen tartózkodó riportereknek. ”Ilyennek nem szabadna történnie egy zsinagógában.”

Michael Eisenberg, a zsinagóga korábbi vezetője elmondta a média képviselőinek, a rendőrség általában biztosítja a zsinagógákat a nagy ünnepeken, de más esetben az ajtó tárva áll, bárki ki be járhat az épületben.

Donald Trump elnök a lövöldözést sokkal pusztítóbbnak nevezte, mint bárki is gondolta volna. ”Szörnyű dolog, amit a gyűlölet művel az országunkban.” Az amerikai elnök hozzátette, a hasonló bűntettet elkövetőket halálbüntetéssel kellene sújtani. ”Egyértelműen antiszemita bűncselekményről beszélünk…egy szörnyű, szörnyű dolog.”

Pennsylvania kormányzója, Tom Wolf ”abszolút tragédiának” nevezte a támadást. „Mindannyiunknak imádkoznia és remélnie kell, hogy ne vesszen oda több élet. Túl régóta mondjuk, hogy ’ez már több a soknál’”

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder szerint ”A támadás nem csak a zsidó közösség, hanem egész Amerika ellen irányult.”

Az incidens kapcsán együttérzését fejezte ki a francia elnök, Emmanuel Macron is ”Szeretném kifejezni mély szomorúságunkat és támogatásunkat az amerikai nép felé.”
Végül, de nem utolsó sorban a lövöldözésre határozott reakciók érkeztek többek között az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és a diaszpóraügyi miniszter, Naftali Bennett részéről is.
Az izraeli miniszterelnök videójában kifejezte, hogy egész Izrael együtt gyászol a halottak családjaival.

Naftali Bennett megígérte, hamarosan a helyszínen is tiszteletét teszi, hogy segítse az érintetteket.

” Ma este diaszpóraügyi miniszterként Pittsburgbe repülök, hogy fivéreinkkel és nővéreinkkel legyek a legsötétebb órán. Amikor zsidókat gyilkolnak Pittsburgben, Izrael érzi a fájdalmat. A szívünk a testvéreinkkel és az egész amerikai néppel együtt dobog”

„Nehéz szívvel gondolunk a meggyilkoltak családjaira és imádkozunk a sérültek gyors felépüléséért. Biztos vagyok benne, hogy a bűnüldöző szervek és a hatóságok alaposan kifogják vizsgálni ezt a szörnyű eseményt, és a gyilkost utoléri az igazságszolgáltatás karja.” – írta Reuven Rivlin elnök twitter bejegyzésében.

Forrás: Ynet