Holland animációs filmben viccelődtek a holokauszttal

Egy holland televíziócsatorna leadott, majd a közfelháborodás hatására eltávolított egy holokauszt-vicceket is tartalmazó animációs sorozatot.

A viccek egy tízperces ”Mocro Park” címet viselő animációs klipben jelentek meg a FunX csatorna online felületén. A ’mocro’ holland szleng kifejezés a marokkóira. A holland FunX film a videókkal az amerikai ”South Park” sorozatot kívánta kiparodizálni.”
Az említett sorozatrészben egy zsidó karakter, Levy megjegyzi barátainak, többek között egy marokkói és egy török figurának, hogy a vízi pipázás káros lehet az egészségükre. A marokkói szereplő erre szellent egyet, és rögtön exkuzálja magát: ”Bocs, Levy, csak nem elgázosítottalak?”

Egy másik, Izraellel kapcsolatos jelenetben Levy megjegyzi, hogy nagyon elfoglalt. A marokkói szereplő erre visszakérdez: ”Elfoglalt? Miben is szorgoskodsz éppen? A palesztinok üldözésében? Földrablásban?”

A FunX csatorna végül a panaszok hatására eltávolította a videót az oldaláról. A holland író és újságíró, Martijn van der Kooij twitter bejegyzésében kelt ki az ellen, hogy a csatorna ”az adófizetők pénzéből gyárt antiszemita vicceket”. Az epizód továbbra is elérhető a youtube-on.

Sharid Uppelschoten, a FunX egyik műsorvezetője egy korábbi interjúban elmondta, hocs a csatorna ”változatos hátterű embereket” igyekszik megszólítani, ennek megfelelően a szerkesztőségi gárda is sokkal sokszínűbb, mint a főáramú médiában. A Mocro Park sorozat készítői egy Youssef nevű blogger és Yahia Yousfi humorista egy holland lap információi szerint.

A videóban megjelenik egy olyan rész is, melyben muszlim szereplők kövekkel dobálnak meg tanárokat, mire az egyikük megszólal: ”Wildersnek igaza volt”, utalva ezzel Geert Wilders iszlám-ellenes populista holland politikusra.

Az eset kapcsán egy interjúban a sorozat készítői csak úgy reagáltak: ”Érteni kell a humort. Mindenkit célba veszünk. Nem diszkriminálunk”.

Ernst Lissauer, ismert holland újságíró egyik twitter üzenetében kijelentette, hogy a médiáért felelős miniszter, Arie Slob ”gusztustalannak találja a filmet.”

Van der Kooij, holland író pedig a videó eltávolítására szólított fel, mivel az véleménye szerint ”veszélyes méreg, pontosan azért, mert fiatal korosztályt céloz meg üzenetével.”

Forrás: JTA