Minden társadalomban elengedhetetlen a tolerancia

koves

Köves Slomó is felszólaló volt

Hétfőn vette kezdetét a Political Capital Institute (PCI) és a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat rendezvénye, A szabadság ellenségei – bűnbakképző ideológiák, antiszemita összeesküvés-elméletek és ellennarratívák című kétnapos konferencia. A megnyitón Jonathan Knott, Nagy-Britannia budapesti nagykövete kifejtette: A tolerancia elengedhetetlen minden civilizált társadalom számára, ez az alapja a brit értékeknek is. Az Egyesült Királyságban még mindig vannak sajnálatos példák a tolerancia hiányára, de a kormányzat mindig megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta.

A brit nagykövet azt is fontosnak tartotta hozzátenni: támogatnak emberjogi szervezeteket, roma és zsidó civil szervezeteket, segítik a roma gazdálkodókat, ezenkívül tartottak a zsidósággal foglalkozó könyvkiállítást is. Továbbá emberjogi filmnapot szerveztek, ezzel összefüggő oktatási programokat, nyári táborokat támogatnak folyamatosan, valamint a magyar holokauszt 70. évfordulóján jövőre tartandó emlékév rendezvénysorozatában is részt vesznek – sorolta.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija felhívta a figyelmet arra: a zsidó közösségnek az a legfontosabb feladata, hogy „az identitásuk megélése ne csak az antiszemitizmus elleni harcban nyilvánuljon meg”. Amikor szimbolikus vagy tényleges atrocitás éri őket, ki kell építeni a jogállam határain belül azokat a lehetőségeket, hogy ki tudjanak állni magukért – hangsúlyozta. Megjegyezte: a társadalom nem ismeri a zsidóságot, ezért éppen a zsidó embereknek kell minél többet elmondaniuk saját közösségükről.

Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője megállapította: sokan próbálnak másokat okolni a félelmeikért, így alakulhat ki egyes társadalmi csoportokban a közös ellenségkép. Véleménye szerint az előítéletek olyan mélyen épülhetnek be az emberi tudatba, hogy „nem kevesen a náci tömeggyilkosságokat is képesek közvetlenül az áldozatok, a zsidók nyakába varrni”.

Krekó Péter, a PCI igazgatója kiemelte: elkötelezettek az iránt, hogy szabadabb, toleráns társadalomban éljenek az emberek, ahol alapvetően érvényesülnek az emberi jogok, miközben bizonyos országokban elterjedtek a bűnbakképző ideológiák, az antiszemitizmus és a zsidó összeesküvés-elméletek.