Mérföldkő a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben – TEV sajtótájékoztató

Tett és Védelem Alapítvány 

Budapest, 2014. március 19. – A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) üdvözli a gyűlöletbeszéd elleni fontos törvényi változtatásokat. Az Országgyűlés az Alaptörvény negyedik módosításával deklarálta, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a közösségek méltóságának megsértésére. A TEV álláspontja szerint, már a rendelkezések hatályba lépésekor fontos változtatások történtek. Ahhoz azonban, hogy ne csak általános jogelvként, hanem konkrét ügyekben is alkalmazható legyen a jogszabály, az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-ei hatályba lépésére volt szükség.

TEV sajtótájékoztatós 2014.03.19.A TEV a pozitív törvényi változásokat szeretné kihasználni és aktív résztvevője kíván lenni az új jogalkalmazói gyakorlatnak. Ennek keretében a közösséghez tartozásuk miatt személyiségi jogukban sérelmet szenvedetteknek hatékony jogvédelmet kíván nyújtani.

A TEV utóbbi időszakban mintegy 50 esetben tett feljelentést közösség elleni izgatás, gyűlöletkeltő beszéd, illetve önkényuralmi jelkép használata miatt, ebből azonban mindössze az esetek 20 százaléka jutott el vádemelési szakaszba – fejtette ki Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mint azt Bodó Kristóf,  a TEV és a Brüsszel Intézet jogi képviselője elmondta, 1992 óta folyamatosan próbálják szankcionálni a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat, azonban mindössze két esetben született jogerős ítélet ilyen ügyekben. Azokban az esetekben ejtették a vádat, ha nem állt fenn fizikai erőszak veszélye.

„Ha az emberek tudják, hogy van jogi szankciója ezeknek a cselekedetnek és kijelentéseknek, annak valószínűleg lesz elrettentő ereje” – mondta Bodnár Dániel.

Elindult a P-monitor

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) szintén a szerdai sajtótájékoztatón jelentette be a P-TEV sajtótájékoztató 2014. 03.19.monitor (Public Monitor) hírportál elindulását. Az oldalon hazai közszereplők antiszemita, zsidóellenes kijelentéseit gyűjtik össze és állítják pellengére.  A portál folyamatosan bővülő adatbázisában a kirekesztő nézeteket valló közszereplők biográfiája is olvasható. Az oldalán kizárólag közszereplők megnyilvánulásai láthatóak, olvashatóak azzal a nem titkolt céllal, hogy az ilyen tartalmú megnyilvánulásokkal szemben élni kíván az alapítvány a megszégyenítés eszközével. A TEV a nyilvánosság előtti zsidóellenes kijelentések elhangzásakor, tiltott önkényuralmi jelképek használatkor indokolt esetben feljelentést kíván tenni.

„A gyűlöletkeltő cselekményeket és megnyilvánulásukat nem lehet semmissé tenni. A bocsánatkérést mindenképp el kell fogadni, azonban ha valaki egyszer felkerült az adatbázisra azt nem fogjuk törölni onnan” – közölte a TEV kuratóriumi elnöke.

A portál indítását a Facebookon egy tíznapos kampány követi, ahol közéleti szereplők- vallási, politikai és egyéb hovatartozásától függetlenül – egy-egy mondatban mondják el gondolataikat az antiszemitizmusról.

„Reményeink szerint elindul a párbeszéd a témával kapcsolatban, mely talán az ingerküszöb minimumának új kijelöléséhez és egyfajta tartalmi konszenzus meghatározásához vezet” – mondta Bodnár Dániel.