Megtámadták az Aurórát

Budapesten a nemzeti ünnepünkön, október 23-án délben, valamivel 2 óra előtt szélsőjobboldaliak megtámadták a józsefvárosi Aurórát. A közösségi ház az ünnep miatt zárva volt, így oda a kb. 60-65 fős csoport bejutni nem tudott. Viszont a fekete egyenruhás támadók közül valakik leszedték a bejárati kapu felett lógó szivárványos Pride-zászlót és felgyújtották. Ezután pedig graffitiket és matricákat fújtak fel az épület falára és a járdára is. Ezeken és az elkövetők fekete ruháján ugyanaz a minta volt: LH (Legio Hungaria) . Távozásukkor pedig a ria-ria Hungáriát ordították, az elvonulásukról egy szemtanú videót is készített.

Az Auróra üzemeltetőit az esetről a környék lakói értesítették. Az Auróra Kultúrközösségi Központot 2014-ben hozta létre a Marom egyik tagja, Schönberger Ádám. A Marom Klub Egyesület zsidó ifjúsági kulturális szervezet, 1999-ben alapították.

Az Auróra az elkövetők ellen feljelentést tett a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon, a HVG szerint gyűlölet-bűncselekmény, garázdaság, be nem jelentett demonstráció, rongálás és közveszély okozása miatt.

A szélsőjobboldali Légió Hungáriát 2018-ban alapították a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból kivált tagok. Egyik vezetőjük Incze Béla, aki nem új szereplője a magyar szélsőjobboldalnak és saját bevallása szerint a konzervativizmus mellett a militánsabb világnézeti harcban hisz.

A TEV némely ügyben határozott kritikát fogalmazott meg az Auróra tevékenységével kapcsolatban, azonban teljességgel megdöbbentőnek tartjuk, hogy Magyarországon, ahol a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, szélsőjobboldali zavargók rendőri engedély nélkül felvonulhattak egy zsidó civil szervezet központja előtt és azt megrongálhatták.

Az esetet bonyolítja, hogy sajtóhírek szerint valószínűleg ugyanezek a támadók később a szélsőjobboldali és antiszemita Jobbik rendezvényét is megzavarták, továbbá hogy a „Budapesti Szolidaritás Palesztinával” antiszemita arab szervezet is támogatásáról biztosította az Aurórát.

A megtámadott Auróra melletti szolidaritás független annak egyes kérdésekben tanúsított véleményétől, a neonácik számára mindegy, hogy egy zsidó mit gondol, ugyanolyan célpont számukra minden zsidó, legyen az vallásos jobboldali cionista vagy palesztin-barát ateista zsidó gondolkodó.

Mindemellett megnyugtató, hogy a kerületi rendőrkapitány, valamint Pikó András polgármester is támogatásáról biztosította az Aurórát, az eset kapcsán a rendőrség ismeretlen tettesek ellen nyomozást rendelt el. A TEV álláspontja szerint, a rendvédelmi és igazságszolgáltatási szervek rendelkeznek minden eszközzel annak érdekében, hogy kivizsgálják és a jövőben gátat szabjanak a hasonló gyűlöletcselekményeknek, reményeink szerint ebben az esetben is élnek ezekkel az eszközökkel.

TEV