Megrongálták Thessaloniki holokauszt emlékművét

Idén már negyedik alakalommal rongálták meg Thessaloniki holokauszt emlékművét horogkeresztes graffitivel ismeretlen elkövetők. Az emlékművet 2014-ben állították az Arisztotelész Egyetem területén, ami egy nácik által eldózerolt zsidó temető helyén épült.

Az incidens azonban nem egyedi jelenség az országban. Júniusban máig azonosítatlan vandálok vörös festékkel öntötték le az emlékművet, egy hónappal korábban pedig Athén temetőjének zsidó szekciójában törtek össze sírköveket.

Görögország Zsidó Közösségeinek Központi Tanácsa (Central Council oif the Jewish Communities of Greece) nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte az incidenseket: “Elég volt abból, hogy a sötétség követői, és támogatóik megszentségtelenítik a holokauszt áldozatainak emlékét. Az antiszemita megnyilvánulások folytonos elítélése mit sem használ addig, amíg az elkövetőket le nem tartóztatják, és bíróság elé nem állítják.”

A Központi Tanács emellett megismételte azon nyomatékos javaslatát, miszerint Görögországnak is el kellene fogadnia az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség) antiszemitizmus definícióját, mely praktikus útmutatást nyújt az antiszemita bűncselekmények azonosításához, illetve hatékony kezeléséhez.

A görögországi izraeli nagykövetség is megszólalt az ügyben: “Az ehhez hasonló, szélsőségesek által elkövetett incidenseket mindenkinek el kell ítélnie, és az agresszorokat végre bíróság elé kell állítani.”

Forrás: European Jewish Congress, ToI