Maradtak még antiszemiták a Nemzeti Tömörülésben: ismét egy botrány

Az egykori Nemzeti Front (FN), a mai Nemzeti Tömörülés (RN) átalakulása, mérséklődése hangsúlyos elemévé tette az antiszemitizmus elleni küzdelmet. Bár e küzdelem keretében Marine Le Pen pártelnök még apját és egyben elődjét is eltávolította a pártból, maradtak még antiszemiták a Tömörülésben. Ezúttal az egyik pártvezető, Nicolas Bay európai parlamenti asszisztenséről derült ki, hogy szeret „zsidónak öltözni”, illetve a zsidósággal viccelni, amin állítólag az egész delegáció jót mulatott. Fegyelmit indítottak ellene, de főnöke megvédte.

Az egykori FN-tag EP-képviselő, Sophie Montel nem Nicolas Bay EP-képviselő és elnökségi tag barátja. Utóbbi részt vett Montel pártból való kizárásában, és nem rajongtak sem egymásért, sem egymás nézeteiért, sem pedig egymás stratégiai elképzeléseiért.

Montel most már a Nemzeti Tömörülésért sem rajong. Távozása után leleplező botránykönyvet is írt, most pedig a Twitteren közölte Nicolas Bay európai parlamenti asszisztensének, Guillaume Pradourának egy fotóját. Pradoura e képen ortodox zsidónak öltözve pózol rabbi-kalapban, felidézve számos antiszemita klisét. A Twitter-posztban Montel érinthetetlennek nevezte Pradourát, arra utalva, hogy még mindig a helyén van (mellesleg a szóban forgó poszt valamiért ma már nem elérhető online, ahogy egyébként Montel teljes Twitter-profilja sem). Később a volt EP-képviselő Montel azt is elmondta a sajtónak, hogy a fotó 2015 környékén ment körbe az FN európai parlamenti asszisztensei és képviselői között, nagy derültséget okozva. Emlékeztetőül: ekkor már javában zajlott az ördögűzés, 2015-ben kezdődött például Jean-Marie Le Pen kizárása-eltávolítása a Nemzeti Frontból.

Guillaume Pradoura

Nicolas Bay, akit természetesen megkérdezett az esetről a sajtó, tulajdonképpen megvédte a munkatársát. Rosszízű tréfának és magánügynek minősítette az esetet, majd az antiszemitizmus elleni harc jelentőségéről beszélt. Guillaume Pradoura egyébként e sorok írásakor (2019. május 29.) továbbra is Nicolas Bay akkreditált asszisztenseként szerepel az Európai Parlament honlapján. A párt vezetése azonban úgy döntött, hogy fegyelmi eljárás indul, lévén Pradoura párttag. Ezt a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Steeve Briois jelentette be. Pradourát azonnal felfüggesztették és várhatóan ki is zárják a Nemzeti Tömörülésből.

Soós Eszter Petronella írása

Az eset ismét arra világít rá, hogy a Marine Le Pen által elindított és kívánt „ördögűzésnek” megvannak a maga határai. A Nemzeti Frontot / Nemzeti Tömörülést új irányba lehetett viszonylag gyorsan állítani, de nem lehetett pillanatok alatt teljes egészében lecserélni a személyi állományt, főleg nem a másod- és harmadvonalbeli bizalmi posztok esetében. Ugyanakkor a pártvezetés reagálása – Nicolas Bay védekezésével szemben – mégiscsak arra utal, hogy az antiszemitizmus elleni fellépés továbbra is fontos Le Pennek nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is. Kérdés, hogy a fegyelmi ügy vége is erre utal-e majd…

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók