Levélbomba robbant egy orosz zsidó vezető irodájában

Kórházba kellett szállítani a kazani zsidó közösség vezetőjét, miután egy postai csomag felrobbant az irodájában hétfő reggel.

Mikhail Skoblionokot, az orosz Tatárföld fővárosában, Kazanban működő Zsidó Kulturális Autonómia elnökét égési és szemsérülésekkel szállították kórházba a Szabad Európa rádió információi szerint. Hasonló sérülésekkel asszisztense is kórházba került.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi volt a támadás motivációja, illetve, hogy gyűlölet bűncselekményről van-e szó. Az incidenst gyilkossági kísérletként vizsgálja a regionális nyomozó bizottság.

Skoblionok, aki 2008 óta vezeti a helyi zsidó szervezetet, az Abramovich családnevet is gyakran használja a Zsidó Világkongresszus értesülései szerint.

“Mélyen sokkolt és megdöbbentett a mai robbanás híre, ami az oroszországi Kazan zsidó közösségének vezetőjét vette célba. Ezúton szeretném a legjobbakat kívánni Abramovich úrnak és családjának a gyors felépülés reményében,” – nyilatkozta Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus elnöke

“Több, mint 25 éve ismerem Abramovich urat, végigkísértem közösségének újjászületését és jólétét, ami nagyban az ő személyes erőfeszítéseinek köszönhető. Teljes mértékben bízunk abban, hogy a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb kivizsgálják és az igazságszolgáltatás elé állítsák eme gonosz és gyomorforgató tett elkövetőit.” – zárta gondolatait Singer.

Forrás: JTA