Lengyelország 2025-re halasztja a kóserhús-export tilalmának bevezetését

A lengyel Szenátus szerdán úgy döntött, hogy 2025-ig elhalasztja a széles körű belföldi és nemzetközi vitát kiváltó állatvédelmi törvényjavaslat azon rendelkezéseinek hatályba léptetését, amelyek megtiltják a lengyel kóserhús exportját. Az egyik legnagyobb európai zsidó szervezet szerint a küzdelem korántsem ért véget – olvasható a Jerusalem Postban.

Nyilvánvaló, hogy a jogszabálynak a kóserhús-exportra vonatkozó rendelkezései nem élvezik a gazdák támogatását, maga a szenátus sem lelkesedik érte. A szerdai döntés biztató, köszönetet mondunk azon szenátoroknak, politikusoknak és zsidó közösségi vezetőknek, akik Európa-szerte hallatták a hangjukat és szilárdan kiálltak az elvi álláspont mellett” – nyilatkozta Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke. A törvényjavaslat módosításáért nyílt levelet kezdeményező Margolin világossá tette, az exporttilalom halasztásával a küzdelem nem ért véget.

A rabbi hangsúlyozta: a jogszabályt holnap, holnapután, a jövőhéten és a következő években is ellenezni fogják, úgy ahogy tették generációkon keresztül minden alkalommal, amikor a zsidó életformát és hitet megkérdőjelezték. A következő időszakban megkettőzött erőfeszítéssel fognak dolgozni azért, hogy 2025-ben véglegesen rendeződjön a kérdés. „Az EJA megingathatatlan abbéli elhatározásában, hogy bárhol és bármikor következetesen kiálljon az európai zsidó élet, hagyomány és vallásgyakorlat védelmében” – szögezte le Menachem Margolin. A javaslatot legközelebb a Szejm tűzi napirendre.

A kóser élelmiszerek jogi státusza Európában az elmúlt években számos kihívással nézett szembe. Ezek közül a legjelentősebb az a 2017-es flandriai parlamenti döntés, amelyik megtiltotta a kábítás nélküli vágást. Azóta a vallon törvényhozásban is hasonló rendeletet hoztak. A döntés ellen zsidó és muszlim vezetők is tiltakoztak, sőt az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka a jogszabály törlését javasolta.