Lemondta holokauszt kiállítását egy londoni mecset heves tiltakozás után

A muszlim közösség tiltakozása miatt mondott le a londoni mecset a holokauszt alatt zsidó embereket mentő muszlimokról tervezett kiállításáról.

Az Iszlám Megértés Központja (Centre for Islamic Understanding) Golders Greenben nem indokolta meg, miért törölte az eredetileg zsidómentő muszlim albánokat bemutató rendezvényét, azonban a döntés nem sokkal azután született, miután a muszlim közösség tagjai tiltakozásukat fejezték ki a szervezők izraeli holokauszt múzeummal, a Yad Vasemmel való együttműködésével kapcsolatban.

Az esemény bojkottjára is felszólító tiltakozás egyik vezetője, Roshan Salih, a brit muszlim híroldal, a 5 Pillars szerkesztője kijelentette: “Sosem tarthatunk megemlékezéseket az izraeli elnyomókkal, illetve támogatóikkal összefogva.”

A kiállítás lemondására adott reakciójában azt is nyomatékosította, hogy a mecsetnek “kötelessége reagálnia közösség aggodalmaira.”

A mecset közösségi vezetőinek szervezésben segítő zsidók elmondták, az esemény törlése előtt a kiállítást a golders greeni zsidó-muszlim kapcsolatok jelentős pillanatának tekintették.

Rendkívül fontos tudatosítanunk, hogy a zsidó és a muszlim közösségek ediig is támogatták egymást, és ezután is így fognak tenni.” nyilatkozta Rabbi Natan Levy, a Faith Forums londoni vezetője, a kiállítás egyik szervezője a Jewish News lapnak.

Azzal, hogy több időt töltünk együtt, és igyekszünk megtalálni a közös pontjainkat és tiszteletben tartani a különbségeinket, egyesült frontot alkothatunk a gyűlölet ellen.” tette hozzá a rabbi.

Forrás: European Jewish Congress