Kóser pálinkával az ismerethiány ellen

Köves Slomó rabbi

Köves Slomó rabbi

Az ATV Start vendége volt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija annak kapcsán, hogy Facebook-oldalán ismeretterjesztő beszélgetésre hívta „egy kóser szilva társaságában” a Jobbik cigányozó és zsidózó képviselőit.

Köves Slomó elmondta, hogy nem beszélgetni vagy vitatkozni kíván a jobbikos politikusokkal, hanem ismerethiányokat szeretne pótolni, mert az előítéletek, a rasszizmus, az antiszemitizmus elsősorban ismerethiányon alapulnak. Köves Slomó szerint a Jobbik egymillió szavazója nem mind antiszemita vagy cigányellenes, de a Jobbik vezetői ezeket az embereket folyamatosan félrevezetik, amit azért tudnak megtenni, mert a szavazóik nem rendelkeznek elegendő ismerettel ezekről a témákról. Köves Slomó arra hivatkozva ajánlotta fel a segítségét, hogy egy rabbi leginkább tanító.

Köves Slomó szerint senki nem születik rasszistának vagy antiszemitának, hanem egy rossz élethelyzet és a „félrevezetők” cinizmusa tesz azzá sokakat.

A meghívás vonatkozik Vona Gáborra és a Jobbik teljes parlamenti frakciójára is, mert a Jobbik egyértelműen hozzájárult az antiszemitizmus terjedéséhez. A tíz-tizenöt éve még csak kocsmákban és focipályákon hallható demagóg „dumák” ma a Parlamentben hangzanak el politikusok szájából. A Jobbik felelőssége nem csak abban áll, hogy félrevezetik a saját szavazóikat, hanem abban is, hogy ezeket a demagóg toposzokat beemelik a közbeszédbe.

Köves Slomó biztosított mindenkit, mindenkinek jut kóser pálinka, de fontosabb, hogy a jobbikos politikusoknak legyen elég bátorságuk a képzésen részt venni.