Kiutasítják az egykori koncentrációs tábor őrét az Egyesült Államokból

Egy memphisi bíróság elrendelte a 94 éves Friedrich Karl Berger kiutasítását az országból. A hosszú évtizedek óta Tennessee államban élő férfi a második világháború alatt a német hadsereg kötelékében a Hamburghoz közeli Neuengamme koncentrációs táborban szolgált őrként. Katonai szolgálatáért a mai napig nyugdíjat kap Németországból.

“75 év elteltével ez felháborító. Nem tudom elhinni. Nem értem, hogy miként történhet meg ilyesmi ebben az országban. Erővel akarnak eltávolítani az otthonomból” – reagált az ítéletre Berger.

Rebecca Holt, bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírónő a Bevándorlási és Nemzetiségi Törvény 1978-ben elfogadott, úgynevezett “Holtzman Kiegészítése” értelmében döntött Berger kiutasításáról. Az előírás szerint nem élhet az Egyesült Államok területén olyan bevándorló, akinek része volt a náci népirtásban. “Mr. Berger saját akaratából szolgált fegyveres őrként egy olyan koncentrációs táborban, ahol üldöztetés zajlott, ezért elrendelhető a kiutasítása” – indokolta döntését Holt.

Berger a háború után feleségével és lányával hagyta el Németországot és Kanadába vándoroltak, majd 1959-ben az Egyesült Államokban telepedtek le.

A bírónő egy történész segítségét is igénybe vette a bizonyítás során, aki feltárta, hogy 1945-ben a szövetséges erők lebombáztak több német hajót a Balti-tengeren, melyeken a tábor foglyait szállították. A németek később kiemelték az egyik hajó roncsát, melyen megtalálták 2000, a koncentrációs táborban szolgált katona személyi lapját, köztük Bergerét is.

Berger egyébként nem tagadta, hogy a koncentrációs tábor őreként szolgált és azt is elismerte, hogy sohasem kérvényezte áthelyezését. “19 éves voltam. Azt a parancsot kaptam, hogy ott szolgáljak” – mondta.

A Neuengamme táborban jellemzően orosz, holland és lengyel civileket, továbbá zsidókat és francia és olasz ellenállókat tartottak fogva rettenetes körülmények között. A táborba összesen 100 000 embert zártak, közülük 42 900-an vesztették életüket az elégtelen táplálkozás, a rabszolgamunka é az őrök kegyetlenkedése miatt.

“Minden alkalommal, amikor bíróság elé kerül valaki, akár 50 év, vagy még több idő elteltével, üzenetet küldünk a világnak. Nem nyugodhatunk, amíg mindenki bíróság elé nem kerül. Még ha sok évvel ezelőtt követtél is el valamit, el fogunk kapni”  – reagált az ítéletre Devora Fish, a Tennessee Holokauszt Bizottság oktatási igazgatója.

forrás: zsido.com