Kipát viselt, megverték a francia kisgyereket

Soós Eszter Petronella írása

Hogy a francia zsidóság sem az utcán, sem az otthonaiban nem érezheti magát teljes biztonságban, az az elmúlt években sajnos napi sajtóközhellyé vált, és a közösség is hangsúlyozza. Úgy tűnik, valóban nem ok nélkül, hiszen a sérelmek sora a pofozkodástól a gyilkosságig terjed. Most egy újabb felkavaró támadás történt: egy gyermeket vertek meg, miután kipával a fején ment ki az utcára. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy nő az erőszakos antiszemita incidensek száma.

A nyolc éves francia fiú egy párizsi külvárosban, Sarcelles-ben igyekezett délutáni különórájára, amikor két tinédzser támadó földre rántotta és megverte a francia és a nemzetközi sajtó beszámolói szerint. Az ügyészség jelezte, hogy antiszemita támadásként kezeli az ügyet (ugyanakkor hallani olyan hangokat is, hogy nem biztos, hogy az antiszemita motiváció bizonyítható lesz). Nem ez az első eset, hogy zsidó gyermeket támadnak meg Franciaországban, ebben pár hete már egy kamaszlányt is megpofoztak az utcán, miután egy zsidó iskola egyenruháját viselte.

A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron tweetekben reagált az újabb erőszakos esetre. Úgy vélekedett, hogy amikor egy állampolgárt a kora, megjelenése, vallása miatt megtámadnak, akkor a köztársaságot támadják; és hangsúlyozta, hogy a köztársaság a zsidó közösség mellett áll az ilyen cselekmények elleni fellépésben.

A miniszterelnök, szitntén egy tweetben, Édouard Philippe úgy vélekedett, hogy az antiszemitizmus egy új és erőszakos formája jelent meg Franciaországban. A Nemzetgyűlésben is elmondta, hogy tűrhetetlen, hogy gyerekeket támadjanak azért, mert vallási jelképet hordott.

Az elnök és a miniszterelnök találkoztak a zsidó közösség tagjaival. A kormányfő megerősítette, hogy tárcaközi terv készül a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni iskolai program előkészítésére.

Statisztikailag 2017-ben mind a rasszista, mind az antiszemita, mind a muszlimellenes cselekmények száma csökkenést mutat Franciaországban (az antiszemita incidensek 7,2%-ot estek). A Belügyminisztérium az adatok közlésekor úgy vélekedett azonban, hogy mindez nem fedheti el, hogy növekszik az erőszakos antiszemita incidensek száma. Érdekesség, hogy a templomok és temetők megrongálásában továbbra is a keresztény incidensek járnak élen (878 eset), és ezen esetek száma csökkenő tendenciát mutat. A zsidó kegyhelyeket érő támadások száma 28 volt, de ez 2016 és 2017 között 22%-os emelkedést jelent.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók