Két nap alatt 11 zsidó intézményből kellett evakuálni az embereket

A bombafenyegetéseket a Fehér Ház, az elnök lánya és Hillary Clinton is elítélte.

Zsidó intézmények elleni bombafenyegetések hullámával néz szembe az FBI. Hétfő óta 11 helyszínen kellett evakuálni az embereket az Egyesült Államokban.

Az elmúlt hónapokban 69 ilyen incidens volt 27 szövetségi államban. A telefonon érkezett fenyegetések helyszínein szerencsére sehol nem találtak robbanószerkezeteket – olvasható a BBC összeállításban. A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: Trump elnök teljesen elfogadhatatlannak nevezte ezeket az akciókat. „A gyűlöletnek és a gyűlölet motiválta erőszak semmilyen formájának nincs helye egy olyan országban, ami az egyéni szabadság ígéretére épült” – mondta Sean Spicer.

Az elnök lánya Ivanka Trump a Twitteren üzent: „Az amerikai nemzet a vallási tolerancia elvére épült. Meg kell védenünk az imaházainkat és vallási központjainkat”

Szintén ezen a csatornán üzent a korábbi demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton is, aki szintén elítélte a fenyegetéseket és temetőrongálásokat. Az illetékesek az érintett intézmények biztonsági felülvizsgálatát rendelték el. Az igazságügyi tárca azt is vizsgálja, hogy a történtek milyen mértékben veszélyeztetik a polgári jogokat. Nem csak bombafenyegetések történtek az utóbbi időben: száz sírkövet rongáltak meg egy St. Louis-i zsidó temetőben.

A hírhez kapcsolódik, hogy megugrott a gyűlölet-bűncselekmények száma New Yorkban a tavalyi évhez képest – derül ki a városi rendőrség legfrissebb adataiból. Legjobban az antiszemita indíttatású esetek száma nőtt.

Február közepéig 56 ilyen eset volt összesen, tavaly eddig az időpontig 31 incidens történt. Az antiszemita esetek száma 13-ról 28-ra nőtt és ez csak másfél hónap hozadéka. A trend követi az országos adatokat – olvasható a politico.com cikkében. Már tavaly novemberre több volt az ilyen regisztrált eset (314) New York városában, mint egész 2015-ben (309).

A nagyváros demokrata párti polgármestere Bill de Blasio azt mondta, hogy szerinte nyilvánvalóan összefüggés van a negatív tendencia és az országos politikában történtek között. Az összes bűneset száma viszont csökkent New Yorkban az idei év elején.

A statisztikákat nem mindenki fogadja el, mert a gyűlölet-bűncselekmények meghatározása eltér a különböző rendőrségi körzetekben, ezért az FBI központi számaira várnak.

Kép: BBC

zsido.com