Fenyegetések miatt bezárt egy svédországi zsidó központ

Be kellett zárnia egy Svédország északi részén lévő zsidó központnak, annyi fenyegetést kapott – írja a jspacenews.com. Az Umea városban található Judiska Föreningen (Zsidó Egyesület) közgyűlése vasárnap döntött úgy, hogy bezárja az irodáját és beszünteti a tevékenységét.

Carinne Sjöberg

A döntés oka az, hogy az egyesületnél úgy látják, nem tudják tovább garantálni a központba látogatók biztonságát. A központ épületét a közelmúltban többször is megrongálták, volt, hogy horogkereszteket, illetve fenyegető üzeneteket festettek rá, például azt, hogy „tudjuk, hol laktok”. Hasonló fenyegetéseket kapott emailben az egyesület is.

„Túl sok dolog történt mostanában, amelyek miatt a zsidó szülők nem érzik biztonságban a gyerekeiket az iskolákban” – mondta a Zsidó Egyesület szóvivője, Carinne Sjöberg, aki szerint az egyesület nem tud egy olyan légkörben működni, ahol az emberek félnek. „Nem kéne, hogy a gyermekeink olyan világban nőjenek fel, ahol szégyenkezniük kell amiért azok, akik” – tette hozzá.

Sjöberg később a BBC-nek elmondta, úgy véli, a Nordfront nevű szélsőjobboldali csoport tagjai állhatnak a támadások mögött, akiktől személyesen ő is kapott fenyegető üzeneteket. Mint mondta, a központ bezárásának közvetlen kiváltó oka az volt, amikor valakik betörték az ablakokat egyesület egy tagjának autóján.

Az utóbbi pár évben Svédországban több fenyegetés is érte a zsidó közösséget, elsősorban iszlamista csoportoktól. 2015-ben, a párizsi terrortámadások után például több zsinagógát is be kellett zárni terrorveszély miatt. Sjöberg szerint főleg Svédország déli részén, például Malmöben érzékeltek hasonló kockázatokat, míg más nagyvárosok, például Stockholmban nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A Judiska Föreningen bezárása egyébként az Egyesült Államokban is kiverte a biztosítékot. Csütörtökön az Anti-Defamation League (ADL) elnöke, Jonathan A. Greenblatt fejezte ki aggodalmát az események miatt. Sőt, az eset az amerikai szenátusban is előkerült: republikánus és demokrata képviselők erre hivatkozva hívták fel arra az elnököt, hogy lépjen fel az antiszemitizmus ellen bel- és külföldön is.