Jogerős ítélet holokauszttagadásért

Részlet a bocsánatkérő levélből

Részlet a bocsánatkérő levélből

A Tett és Védelem Alapítvány üdvözli a Szegedi Járásbíróság ma meghozott ítéletét. A kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harcban a legfontosabb eszköznek az oktatást, felvilágosítást és az információhiány csökkentését tartjuk. A mai ítéletet ezen célok és eszközök elfogadásának tekintjük.

Mint ismeretes, a Szegedi Járásbíróság a mai napon bűnösnek mondta ki V. Z. vádlottat a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt.

A vádlott 2014. november 21-én az Origo hírportál Rainer Hössről szóló tudósítása alatt a következő megjegyzést tette:

„ Hagyjuk már ezt a holokamut, s különben is ha igaz is mi köze a férfinak nagyapja tetteihez???……”

A vádlott később megbánta tettét, a Tett és Védelem Alapítványnak címzett levelében bocsánatot is kért. Bár tettével nem az alapítványt, hanem minden zsidót és a holokauszt minden áldozatát is megsértette, a TEV úgy gondolja, hogy a bocsánatkérést el kell fogadnunk.

A bírósági tárgyaláson a vádlott elismerte bűnösségét, és ismét kifejezte sajnálatát és megbánását.

A bíróság a vádlottat bűnösnek találta, de tekintettel az enyhítő körülményekre, különösen a beismerésére és a megbánására, büntetést nem rendelt el, intézkedésében egy év hat hónap időtartamra próbára bocsátotta és különös magatartási szabályként a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont meglátogatását írta elő. A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás, ami történelmileg igazolt tény, annak kétségbe vonásánál, jelentételen színben való feltüntetésénél tévedésre, tudatlanságra hivatkozni nem lehet.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott tudomásul vette, így az jogerős.