Jogerős ítélet a Köves Slomó rabbi ellen elkövetett becsületsértések ügyében

Jogerősen elítélték azt a nyolc személyt, akik korábban egy Köves Slomót terrorizmussal vádoló képet terjesztettek. Többségük eredetileg tagadta, hogy valóban megosztották volna azt a Facebookon, számítógépes vírusra vagy ismeretlen elkövetőre hivatkoztak.

Jogerőre emelkedett az ítélet a Köves Slomót leterroristázó nyolc személy ellen, az elkövetőket becsületsértés miatt egy év próbaidőre bocsátották. Ahogy korábban írtuk, Köves Slomó rabbi becsületsértés miatt perelte be azokat, akik a Facebookon megosztottak egy róla készült képet. Ezen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija fotója mellett a következő felirattal: „Zsidó terrorista aki Magyarországon él,és veszélyt jelent a az egész nemzetre!” (sic!). A rabbi a Tett és Védelem Alapítvány jogsegélyszolgálatának segítségével fordult a bírósághoz.

A megosztók közül nyolc embert sikerült azonosítani, akik ellen nyomozás indult, védelmüket Gaudi-Nagy Tamás és a Nemzeti Jogvédő Iroda vállalta, mert, mint mondta, nem ért egyet „a radikális eszmék elnyomásával.” A becsületsértő kép eredetije a bíróságon elhangzottak szerint 2013-ban jelent meg, és a kuruc.info nevű szélsőjobboldali portálon a mai napig elérhető.

A csütörtöki ítélet kihirdetésekor a kép megosztása is megvalósítja a becsületsértés tényállását, valamint, hogy a kép Köves Slomó közéleti tevékenységével nem hozható kapcsolatban, ezért ez esetben nem áll fenn a közszereplőkre vonatkozó fokozott tűrési kényszer.

A korábbi tárgyalásokon egyébként az elkövetők tagadták, hogy megosztották volna az inkriminált képet, számítógépes vírusra vagy ismeretlen elkövetőre hivatkoznak. Egyetlen vádlott van az ügyben, aki valószínűsíteni tudta, hogy a montázst nem ő osztotta meg, egyben ő az egyetlen, aki egyértelműen elítélte a tettet és mind maga, mind az ismeretlen megosztó nevében elnézést kért. Az ő esetében ejtették a vádat.