Jogerős és végrehajtható ítélet holokauszttagadás miatt

A Tett és Védelem Alapítvány ebben az évben idáig 27 feljelentést tett a bűnüldöző szerveknél, rendőrségen és ügyészségen. Az ügyek túlnyomó részében közösség elleni izgatás, egy másik részében, szám szerint 11 ügyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása vádjával. Ez utóbbi a holokauszttagadás hivatalos megnevezése.

Budapest – Az Alapítvány erőfeszítéseinknek most megszületett az első kézzelfogható eredménye. Az első jogerős ítélet, amelyben az Egri Járásbíróság H. L. vádlottat bűnősnek találta a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadásában és ezért száz napi pénzbüntetésre ítélte. Ez százhúszezer forintos bírságot jelent, melynek be nem fizetése esetén le kell ülni a büntetését. Az elsőfokú ítélet jogerős és végrehajtható.

H. L. 2012. július hó 17. napján 17 óra 38 perckor a facebook oldaláról az alábbi hozzászólást tette közzé a “Keressük a 97 éves Csatáry bácsit zaklató zsidókat – hét antimagyart már beazonosítottunk “ – című, a kuruc.info portálon megjelent íráshoz:  “Ha valóban lett volna holokauszt, akkor ezek a selejt fattyú horda nem tüntethetne , zaklathatna tisztességes idős magyar embereket…”. E holokauszttagadó bejegyzést a Tett és Védelem Alapítvány monitoring csoportja fedezte fel és ennek nyomán tette meg a szükséges lépéseket H.L. felelősségre vonása érdekében.

Facebook bejegyzés a kuruc.info cikkhez

A Tett és Védelem Alapítvány álláspontja szerint precedens értékű ítélet született. Az Egri Járásbíróság ítéletének indoklása szerint, H.L. ezzel a kijelentésével megkérdőjelezte a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás és más emberiesség elleni cselekmények tényét.  Ezen ítélet megnyithatja az utat a többi, már folyamatban lévő eljárás mielőbbi lezárása előtt és egyben az Alapítvány azon célját támogatja, mellyel megtisztítja a közösségi médiát a gyűlölet és erőszak különböző, egyre sokasodó megnyilvánulási formáitól.