Izrael Auschwitzot csinál Gázában felirattal tüntettek Budapesten mintegy százötvenen

Egy “Izrael Auschwitzot csinál Gázában”-felirattól és “Izrael terrorista állam”-csatakiáltásoktól eltekintve békés, piknik-hangulatú esemény volt Budapesten az idei év egyik első szabadtéri külpolitikai rendezvénye, amelyen mintegy 150 ember gyűlt össze az “izraeli elnyomás” ellen és a palesztinok melletti szolidaritásért.

Feltűnően nagy rendőri biztosítás mellett gyűltek össze az emberek szerda koraeste a budai Bem téren, ahol egy három órás tavaszi eseménynek is beillő, táncos, énekes rendezvénnyel emlékeztek a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktusra. A “Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen” elnevezésű eseményre a Facebookon toborozták közönségüket.

A külügyminisztérium előtti téren, Bem József szabadságharcos tábornok szobra alatt gyülekezőket a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke köszöntötte. Aref Mohamed háláját fejezte ki Magyarországnak azért, mert szerinte “a magyar nép mindig is arról tett tanúbizonyságot, hogy elkötelezett a palesztin ügy mellett”.

Az aktivista ugyanakkor kiemelte, hogy csalódottan vették tudomásul Szijjártó Péter külügyminiszter “egyoldalú kiállását Izrael mellett”, amely szerinte sértő és igazságtalan a palesztinokkal szemben. Mint arról a Neokohn is beszámolt, az EU tagállamai közül egyedül Magyarország fogalmazta meg markánsan egyértelmű támogató állásfoglalását Izrael mellett.

Elégedetlenségük jeleként a magyarországi palesztinok egy petíciót juttattak el a külügyminisztériumnak, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják felül álláspontjukat.

— ismertette a 45 évvel ezelőtt mérnöki tanulmányok miatt Magyarországot választó Aref Mohamed, aki tudósítónknak arról mesélt, hogy a mintegy 500 fős magyarországi palesztin közösségük elítéli az erőszakot. “A béke híveiként abban bízunk, hogy véget érnek az palesztinokat súlytó igazságtalan kitelepítések, és végre létrejöhet önálló államunk, és a palesztinok békességben élhetnek majd a zsidó nép mellett”.

Szerinte a Hámász vezetője, Mahmud Abbász jó munkát végez, és azon munkálkodik, hogy békét teremtsen népe és Izrael között. Arról, hogy a választásokat sokadik alkalommal elhalasztó politikus és terrorista szervezete mennyiben tehető felelőssé a legutóbbi több mint 200 halálos áldozatért, nem kívánt véleményt formálni.

Sajnálom azokat, akik eljöttek ide ellentüntetni. Szomorú, hogy nem látják azt, hogy meg vannak tévesztve. Felesleges volt nekik itt provokálni.

— vélte az itteni palesztinokat képviselő szervezet vezetője arról a TEV (Tett és Védelem Alapítvány)-aktivistákból álló 10-12 fős társaságról, akik a tér mellett gyülekeztek, velük azonos létszámú rendőri erősítéssel elkülönítve.

Az ellen-demonstrálók között volt aki izraeli zászlóval érkezett, de a két csoport között nem alakult ki semmilyen valós feszültség, ezzel együtt a rendőrség minden TEV-est igazoltatott.

Az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség)-álláspontjával azonosulunk, és azt valljuk, hogy antiszemitizmusnak számít az is, ha Izraelt démonizálják, elnyomó, terrorista nemzetként hivatkoznak rá, és összemossák más elnyomó rendszerekkel. Aki ma Magyarországon ezt nyilatkozza Izraelről, annál feltételezhető az antiszemita motiváció.

— vélte a rendőri igazoltatást követően Szalai Kálmán a TEV titkára, aki tudósítónknak azt mondta, hogy az elmúlt napok Izrael-ellenes nemzetközi megmozdulásait kísérő attrocitások miatt a magyar zsidó közösségben is kialakulhat félelemérzés akkor, ha Izraelről tömegek előtt beszélnek terrorista államként.

A cikk itt folytatódik: neokohn