Irán újabb antiszemita uszítása

Rég elfeledettnek hitt toposzt melegített fel a teheráni rezsim: szerintük Izrael „kizsákmányolja” a holokauszt emlékét, hogy igazolja a saját agresszióját.

A háború után, majd a hatvanas években, a palesztin nacionalizmus fellendülésekor lehetett hallani azt az Izrael létét megkérdőjelező érvet, amely szerint a holokauszt csupán ürügy a zsidó állam amúgy jogszerűtlen létrehozására, Izrael pedig a soá emlékével igyekszik igazolni arab területek elfoglalását.

Erre a régi antiszemita toposzra emlékeztet az iráni rezsim legújabb kirohanása. Miután az ENSZ Közgyűlése a wannsee–i konferencia 80. évfordulóján antiszemitizmusként ítélte el a holokauszttagadást, Irán azzal vádolta meg Izraelt, hogy a második világháború idején megölt hatmillió zsidó halálát használja fel a „palesztin nép elleni bűntetteinek” igazolására.

Az ENSZ plenáris ülésen egyébként Irán volt az egyetlen ország, amely nyíltan ellenezte az indítványt, és fel is szólalt ellene. Teherán azonban korlátozott jogkörrel rendelkezik a Közgyűlésben, mivel tagdíjának be nem fizetése miatt elvesztette szavazati jogát.

„A hazug cionista rezsim a nemzetközi jogot megsértve mindenféle bűncselekményt, különösen emberiség elleni bűncselekményeket követett el a palesztin nép és a térség népei ellen” – közölte pénteken az iráni külügyminisztérium, hangsúlyozva: „A népirtás, a gyilkosságok, az etnikai tisztogatás, az otthonok lerombolása és az emberek megtámadása azok közé a bűncselekmények közé tartozik, amelyeket a cionista rezsim folyamatosan elkövet.”

Válaszában az izraeli külügyminisztérium főigazgatója, Alon Ushpiz azt írta Twiterrén: „Csak egy ország utasította el a holokauszttagadást elítélő ENSZ-határozatot. Ugyanaz az ország, amely a zsidó állam elpusztítására törekszik. Ugyanaz az ország, amely most atomfegyverek kifejlesztésére törekszik”.

Naftali Bennett miniszterelnök pedig a Facebook-oldalán úgy reagált: „Izrael állam nem a holokausztnak ‘köszönhetően’ a miénk, hanem azért, mert Izrael földje mindig is a zsidó nép otthona volt. Csak egy olyan Izrael Állam biztosítja a zsidó nép létezését, amely erős, biztonságos, független, élénk, sokszínű, szabad és egységes.”

Teheránban az iszlamista vezetés lényegében évtizedek óta tagadja a holokausztot. 2005–ban az akkori elnök, Mahmúd Ahmadinezsád a holokausztot „mítosznak” nevezte, egy évre rá a kormány külön tudományos konferenciának álcázott találkozót szervezett a holokauszttagadóknak, egy iráni lap pedig holokauszt tematikájú karikatúrapályázatot hirdetett, a győzteseknek aranyat és készpénzt ígérve (képünkön az egyik „alkotás”).

2013–ban a mérsékeltebbnek számító Haszan Róháni iráni elnök elismerte ugyan, hogy a holokauszt „történelmi tény”, a nácik elítélendő bűnténye volt a zsidók ellen, de a teheráni retorikában a mai napig folyamatos az Izrael megsemmisítésével való, zsidóellenes fenyegetőzés.

2020–ban Irán újabb holokauszt témájú karikatúraversenyt hirdetett meg válaszul arra, hogy Macron francia elnök a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák védelmére kelt a szólásszabadság jegyében.