Hollywood-i antiszemitizmus

Winona Ryder a Sunday Timesnak beszélt arról, hogy nem egyszer antiszemita megnyilatkozásokkal találta szembe magát Hollywoodban. Például többször is megkapta már azt a bóknak álcázott rasszista megjegyzést, miszerint „túl csinos ahhoz, hogy zsidó legyen”.

 

 

Máskor azért esett el egy filmszereptől, mert zsidó származású. „A stúdió főnöke, aki maga is zsidó, azt mondta, hogy túlságosan zsidónak nézek ki ahhoz, hogy egy kékvérű család tagja legyek (a filmben)” – idézte fel a színész.

Ryder visszaemlékezett egy Mel Gibsonnal való találkozására is, amikor egy partin Gibson vele és Winona Ryder egy meleg barátjával kapcsolatban próbált ízléstelen vicceket elsütni. A meleg férfitől azt kérdezte, hogy „nem lesz-e AIDS-es” azáltal, hogy együtt buliznak, Rydert az „oven dodgers” degradáló, sértő kifejezéssel illette: ezt a kifejezést a zsidó ember szinonimájaként használják az anitszemiták, az „oven”, azaz a tűzhely szó a haláltáborok krematóriumaira utal. Később Mel Gibson bocsánatot kért Rydertől, akinek több családtagja is haláltáborban vesztette életét

 

forrás: hvg.hu