Belga szakszervezeti vezető: Izrael a szerveikért öli a palesztin gyermekeket

Egy belga egyetemi előadó, valamint az ország egyik legnagyobb szakszervezetének vezetője botrányt kavaró cikke szerint Izrael palesztin gyerekeket mérgez és gyilkol meg azok szerveiért. A palesztin oldal által is gyakran hangoztatott szerv-rablási vád kritikusai szerint az állítás a középkor antiszemita vérvádjait idézi.

Robrecht Vanderbeeken az ACOD szakszervezet kulturális titkára, emellett filozófia professzor a brüsszeli Vrije Egyetemen. Cikkében, mely a De Wereld Morgen baloldali híroldalon jelent meg, számos súlyos váddal illeti Izraelt.

A múlt héten a Föderációközi Esélyegyenlőségi Központ (UNIA), rasszizmus-figyelő állami szervezethez panasz érkezett Vanderbeeken írásával kapcsolatban, miszerint a cikk szövege erősen antiszemita felhangú, a Joods Actueel Zsidó magazin értesülései szerint.

Gáza lakosságát, mely Izraellel és Egyiptommal határos, ”halálra éheztetik, mérgezik és a gyermekeket elrabolják a szerveikért” – írja Vanderbeeken cikkében.

Robrecht Vanderbeeken

A panaszt követően a De Wereld Morgen híroldal eltávolította a szervkereskedelemmel kapcsolatos részt, de a mérgezéssel és éheztetéssel kapcsolatos állítások benne maradtak az írásban. Emellett a felületen megjelent egy 377-szavas helyreigazítás, melyben a lap elmagyarázta, miért távolította el a szervrablás vádját tartalmazó részt a cikkből. A helyreigazításban azonban a híroldal megerősítette, hogy továbbra is vádolja Izraelt többek között a palesztin gyermekek elrablásával és gyilkolásával, melyeket a lap háborús bűncselekményeknek tekint.

A híroldal azt is sietett tisztázni, hogy továbbra is úgy hiszik, Izrael felhasználja a csapatai által megölt palesztinok szerveit, azonban szerkesztői és újságírói nem kívánják azt sugallani, hogy ”az emberrablás és a palesztin gyermekek meggyilkolása és a szervek eltávolítása és transzplantációs célra való felhasználása között kapcsolat állna fenn.”

Izrael továbbra is határozottan állítja, hogy sem palesztinokat sem más népcsoportokat nem gyilkol önkényesen, hanem a nemzetközi jog megsértését torolják meg csapataikkal.

A De Wereld van Morgen baloldali lap nem indokolta meg helyreigazításában, hogy miért nem távolította el a mérgezéssel kapcsolatos vádat a cikkből. A palesztin oldal által gyakran hangoztatott szerv-rablási vád kritikusai szerint az állítás a középkor antiszemita vérvádjait idézi.

Forrás: JTA