Hitler isteni küldetést teljesített

Ursula Haverbeck

Ursula Haverbeck

Holokauszttagadásért tíz hónap börtönre ítélte a hamburgi bíróság Ursula Haverbecket, a 87 éves közismert neonáci asszonyt. Haverbeck ellen néhány hónapja emeltek vádat, amikor egy volt SS-tiszt, Oskar Gröning elleni per idején az ARD televízió Panorama című adásában interjút adott, és azt állította, hogy a náci rémuralom jelképének tartott auschwitzi láger nem volt haláltábor, pusztán munkatábor. Tagadta zsidók millióinak legyilkolását is.

Ugyanezeket állította – immár vádlottként –, saját perében is, majd felszólította az elnöklő bírót, hogy bizonyítsa be az ellenkezőjét. Erre egyébiránt nem is lett volna szükség, hiszen a fent említett Oskar Gröning – akit, mint az auschwitzi koncentrációs tábor egykori őrét, júliusban négy év börtönre ítélték magyar zsidók százezreinek meggyilkolása miatt – tárgyalása során hosszas leírást adott a haláltábor működéséről.

Ursula Haverbeck

Ursula Haverbeck

A Bild értesülése szerint Haverbeck, akit antiszemita nyilatkozatai miatt a bíróságok már többször ítélték pénzbüntetésre, de most első ízben kapott börtönbüntetést, jövő csütörtökön fellebbezni fog az ítélet ellen.

Ursula Hedwig Meta Haverbeck-Wetzel író, történész 1928 november 8-án született Winterscheidben, és 2004 óta közismert gyűlöletkeltő nézeteiről.

Elhunyt férje, Werner Georg Haverbeck a náci időkben egy darabig a náci párt nemzeti vezetőségének tagja volt. 1933-ban ő alapította, majd vezette a Nemzet és Haza Birodalmi Szövetsége elnevezésű csoportot. Később 1982-ben az ÖDP (Zöld párt) tagjaként és tanácsadójaként volt ismert.

Ursula Haverbeck-Wetzel négy évig pedagógiát, pszichológiát és nyelvészetet tanult Svédországban, két évig Skóciában, mégis nagyjából 50 évig csak férje politikai árnyékában élt, majd annak 1999-ben bekövetkezett halála után több szervezetben átvette helyét. Például a nemzetközi felnőttoktatási intézetben, az Észak Rajna-Westfáliai Heimvolkshochschule Collegium Humanum elnöki székében. Ez az 1963-ban alapított szervezet eredetileg környezetvédő mozgalomnak indult, de 1980-tól nyíltan szélsőjobbos irányba fordult, ezért a német belügyminisztérium (Bundesministerium des Innern) 2008-ban be is tiltotta.

Uszító publikációi miatt először 2004 júniusában ítélték Haverbecket 5.400 euró pénzbüntetésre, mert a  Collegium Humanum belső terjesztésű lapjában a szerkesztővel, Ernst Otto Dohrs-szal közösen holokauszttagadó elméleteket jelentetett meg, azt állítva, hogy a zsidók tömeges kivégzése pusztán egy mítosz.

2005 decenberében Haverbeck-Wetzel egy másik cikkében azt fejtegette, hogy Adolf Hitler világtörténelmi kontextusban tulajdonképp isteni küldetést teljesített. A Mindener Tageblatt 2009 július 1-jei számába nyílt levelet írt, melyben kiutasítással és új pogrommal fenyegetett egy zsidó közszereplőt. 2014 novemberében rendőrségi feljelentést tett a Centran Council of Jews in Germany ellen, azzal vádolva őket, hogy ártatlan embereket hurcolnak meg.

Az ARD televízió Panoráma sorozatának 2015 márciusában adott interjújában tagadta a zsidók tömeges legyilkolását, és úgy jellemezte a holokausztot, mint a legnagyobb és legkitartóbb hazugságot a történelem során. Azt mondta, Auschwitz – ahol a nácik az általuk megszállt lengyel területen több mint egymillió embert öltek meg – nem volt több, mint munkatábor.

Haverbeck tárgyalása idején mintegy 30 szélsőjobbos szimpatizáns jelent meg a hamburgi bíróságon, hogy támogatásukról biztosítsák őt.