Határozottan elítélte a Hamasz rakétatámadásait Európa

Többek között Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és a Csehország is határozottan elítélte a Hamasz agresszióját, míg Törökország felszólította Izraelt, „szüntesse be a támadást”.

Franciaország “teljes mértékben elítéli a az elmúlt órákban Hamasz által a Gázai övezetből indított sorozatos, szándékosan dél-izraeli községeket célzó rakétatámadásokat,” állt az ország sajtónyilatkozatában.

„Az ország szeretné továbbá kifejezni szolidaritását az érintett közösségekkel, kiváltképp az áldozatok családjaival, és felszólítja a támadó felet elfogadhatatlan és igazolhatatlan tevékenységének megszakítására”, folytatódott a nyilatkozat, mely emellett mindkét felet felszólította arra „kerüljék el az erőszak újabb körét”, mivel a civil lakosság válna bármely konfliktus „első áldozatává”.

Németország hasonlóan hangsúlyos véleménynek adott hangot közleményében: „Határozottan elítéljük a jelenlegi rakétatámadást. Semmi nem igazolhat ártatlan civilekre irányuló erőszakot. Mindig is világosan azt képviseltünk, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és a támadásokra megfelelő választ adni.”

Az Egyesült Királyság közel-keleti ügyekért felelős minisztere, Alistair Burt megerősítette Franciaország és Németország üzenetét, elítélve a rakétazáport, és mély aggodalmát kifejezve a civil áldozatok felé. „Az izraeli és gázai civileket meg kell védeni” – zárta nyilatkozatát Burt miniszer.

A nyilatkozatok támogatásukról biztosították a helyzet stabilizálásáért munkálkodó Egyiptom és ENSZ erőfeszítéseit.

A nagy nyugat-európai országok mellett az osztrák kancellár, Sebastian Kurz twitter üzenetében leszögezte, hogy „az Izrael és annak civil lakossága ellen irányuló rakétatámadások biztosan nem fogják megoldani Gáza problémáit. Azonnal be kell szüntetni a támadást. A legfontosabb szempont az, hogy a civilek biztonságban legyenek, és az erőszak azonnal szűnjön meg. Ausztria teljesen elkötelezett Izrael biztonsága mellett.”

Emanuele Giaufret, az EU izraeli nagykövete szintén twitter üzenetben fejezte ki aggodalmát a Dél-Izraelre „válogatás nélkül” kilőtt rakétára. „A civileket célzó támadás elfogadhatatlan, azonnal be kell szűntetni. Mindenkinek vissza kell lépnie egyet.”

A skála másik oldalán Törökország, aki eddig sem kímélte nyilatkozataiban Izraelt, kijelentette, őket is „mély aggodalommal tölti el az erőszakhullám.” Ankara arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Izrael támadásainak véget vessen, mely nem veszi figyelembe az ártatlan civil életeket.”

A nyilatkozat szövege elfelejtett azonban említést tenni az elmúlt napokban izraeli civilekre kilőtt több, mint 460 rakétáról.

Forrás: Ezropean Jewsih Congress