Hat holokauszt áldozat maradványait helyezték végső nyugalomra Angliában

Az emberi maradványokat tartalmazó konténert eredetileg egy feltételezhetően holokauszt-túlélő adományozó bocsátotta egy londoni múzeum rendelkezésére egyéb, vészkorszakhoz köthető tárgyak társaságában.

Az Auschwitzban meggyilkolt áldozatok, öt felnőtt és egy gyermek maradványai, 22 év után különleges ceremónia keretében kerülnek majd eltemetésre vasárnap.

A maradványok eddigi őrzője, a londoni Imperial War Museum (IWM) szerint az azokat tartalmazó konténert egy magánszemély, feltételezhetően holokauszt-túlélő adományozta nekik. A múzeum vonakodott, majd mégis átvette a hírhedt haláltáborból, Auschwitzból származó tárgyakat, és emberi maradványokat tartalmazó gyűjteményt.

Az áldozatok maradványait szerdán vették át a nagy-britanniai United Synagogue képviselői rövid ceremónia keretében, melyeket a vasárnapi temetés előtt halotti lepelbe csavarva koporsóba tesznek, majd a hertfordshire-i Bushney új ortodox zsidó temetőben helyeznek végső nyugalomra.

Diane Lees, az IWM igazgatója háláját fejezte ki Mirvis főrabbinak, a United Synagogue Rabbinikus Tanácsának, illetve a Bushey Új Temetőnek és az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumnak felbecsülhetetlen támogatásukért és tanácsaikért az egész folyamat során.

“Remélhetőleg a temetés, melyen mind zsidó, mind nem zsidó közösségek képviseltetni fogják magukat, lehetőséget nyújt majd arra, hogy az áldozatok megkapják azt a tiszteletet és méltóságot, amit életükben, és halálukban is megtagadtak tőlü.k”

Forrás: Jpost