Köveket hajítottak be egy szófiai zsinagóga ablakán

Ismeretlen férfi dobta be kővel a bolgár főváros egyik zsinagógájának ablakát az utcai járókelők szeme láttára szombat délután, számolt be erről a helyi zsidó közösség.

A szófiai központi zsinagógát megrongáló tettes a szemtanúk közbeavatkozásának hiányában gondtalanul távozott a helyszínről a bolgár zsidó Shalom szervezet elnöke, Alexander Oscar beszámolója szerint. Az épület könnyebb károkat szenvedett, de a jelenlevők közül senki sem sérült meg.

Oscar kiemelte, az incidens legaggasztóbb oldala a passzív járókelők hozzáállása volt. Hozzátette, nem ritka, hogy Bulgáriában a gyűlöletbeszéd zsidó köztulajdon elleni fizikai támadásokban is manifesztálódjon.

A Zsidó Világkongresszus alelnöke, Robert Singer nyilatkozatában kijelentette, bíznak abban, hogy a rendőrség és a kormány mindent megtesz majd annak érdekében, hogy az incidenst a megfelelő súllyal kezelje, és hogy megakadályozza a gyűlölet ehhez hasonló megnyilvánulásait a jövőben, beleértve a zsidó köztulajdon folyamatos védelmének biztosítását is.

Forrás: JTA